Haal Turkije in huis met dit recept

Dit weet je vast al, maar je kunt koffie op verschillende manieren bereiden. Sommige bereidingswijzen zijn ontstaan door eeuwenoude tradities. Een goed voorbeeld van eeuwenoude koffie is Turkse koffie. Turkse koffie zetten is niet lastig, maar je moet wel weten hoe je dit moet doen. Gelukkig baart oefening kunst. Met deze stappen van KoffiePiraat breng je een stukje Turkije naar je eigen huis.

 

Een kopje geschiedenis

Turkse koffie is officieel ontwikkeld in het Ottomaanse Rijk. Turkse koffie wordt geassocieerd met een exceptionele smaak, aroma, prestatie en bereiding. Deze manier van koffiezetten past erg bij de geschiedenis van Turkije. Traditioneel wordt de koffie gemaakt op heet zand, maar tegenwoordig gebruiken we gewoon een fornuis. De sterke koffie is overal te vinden in Turkije. Je kunt het vergelijken met een espresso, maar dan toch iets anders.

 

Benodigdheden

Zeer fijn gemalen Turkse koffie of gemalen 100% Arabica koffiebonen

Kleine kopjes (bijvoorbeeld voor espresso)

Koffiepot of cezve

Water

 

Optioneel

Ibrik

Suiker

Turks fruit

 

Bereidingswijze 

1.

Giet koud water in cevze. Een cezve is een Turkse koffiepot gemaakt voor Turkse koffie. Heb je geen cezve is huis? Maak dan gebruik van een koffiepot die je op het fornuis kunt zetten. Dit werkt net zo goed.

 

De hoeveelheid water is afhankelijk van het aantal kopjes Turkse koffie dat je wilt zetten. Een authentieke manier van water afmeten doe je via een ibrik. Dit is een koperen of bronzen kannetje met een lange steel en een smalle hals. Je kunt ook gewoon een kopje gebruiken om de hoeveelheid water af te meten. 1 kopje water staat gelijk aan 1 kopje koffie.

 

2.

Voeg een theelepel Turkse koffie in het water. Het is belangrijk dat het water nog koud is. Turkse koffie is zeer fijn gemalen koffie, nog fijner dan espresso. Over het algemeen krijgt een koffiemaler dit bijna niet voor elkaar. Indien je geen Turkse koffie in huis hebt, kun je gebruik maken van 100% Arabica bonen. Hoe fijner, hoe beter. Het moet bijna op poedersuiker lijken.

 

Over suiker gesproken? Voeg de suiker aan je koffie toe tijdens deze stap. Achteraf lost hij namelijk niet goed meer op in de Turkse koffie.

 

3.

Roer het koude water met de koffie goed door elkaar en zet het vuur aan. Verwarm de koffie zo langzaam mogelijk. Hoe langzamer je de koffie verhit, hoe beter dit wordt voor de smaak. Tijdens het verwarmen van de koffie moet je niet meer roeren. Dit verpest namelijk de schuimlaag.

 

4.

Let goed op je Turkse koffie. Als de koffie overkookt, is hij namelijk mislukt en smaakt hij erg bitter. Als de koffie begint te schuimen en omhoog komt, moet je cevze of koffiepot direct van het vuur halen.

 

5.

Giet de koffie in een vloeiende beweging in de kopjes. Zorg ervoor dat de schuimlaag meekomt in het kopje. Vul niet direct alles in één kopje maar vul het kopje ongeveer een kwart tot een derde. Op deze manier zorgt je ervoor dat iedereen een eerlijk deel krijgt van het schuim. Het schuim is natuurlijk belangrijk want hier zit veel smaak in.

 

6.

Verwarm de rest van de koffie opnieuw tot het kookt. Dit zal niet lang meer duren omdat je de koffiepot net van het vuur hebt gehaald. Verdeel vervolgens de rest van de Turkse koffie over de verschillende kopjes. Laat de koffie even staan zodat de gemalen koffie naar de bodem kan zakken.

 

Serveer de Turkse koffie met een klein kopje water en Turks fruit. Dit wordt traditioneel ook gedaan. Neem een klein slokje water om je gehemelte te reinigen en drink vervolgens de koffie. Drink de gemalen koffie op de bodem niet. In Turkije geloven ze namelijk dat je de koffiedik kan gebruiken om je toekomst te voorspellen.

 

Zelf thuis Turkse koffie maken? Haal je gemalen koffie bij KoffiePiraat!

- Segafredo Casa gemalen koffie

Kimbo Espresso Napoletano gemalen koffie

- Caffe Borbone Espresso Intenso gemalen koffie

- Lucaffe Mr. Exclusive gemalen koffie

- Caffe de Doge Rialto Classico