Koffie en je gezondheid

Het drinken van koffie heeft een gunstig effect op je hart en je gezondheid. Wist je dat koffie zelfs in de schijf van vijf van het Voedingscentrum staat? Het is namelijk caloriearm (mits je het zonder melk en suiker drinkt) en goed voor het op peil houden van je vochtinname. Maar koffie wordt ook in verband gebracht met cholesterol. Hoe zit dat nu eigenlijk? Wij zochten het uit.

Koffie en cholesterol

Toen een van onze bemanningsleden hoorde dat haar cholesterol aan de hoge kant was en dat koffie van invloed is op je cholesterolgehalte schrok ze. Moest ze stoppen met het drinken van koffie?! Ze is hier op het werk de hele dag omringd met de heerlijkste koffie. Probeer daar maar eens vanaf te blijven. Mijn collega ging op onderzoek uit.

Het goede nieuws: ze kan gewoon koffie blijven drinken. En jij ook! Wel moet je wellicht wat aanpassingen maken in de manier waarop je je koffie zet. De kans is echter groot dat hoe jij nu je koffie zet al helemaal prima is. 

Wat is cholesterol?

Nog even: Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor je lichaamscellen. Cholesterol is er in twee variaties: HDL - het goede cholesterol, en LSL - het slechte cholesterol. Het wordt enerzijds aangemaakt door je lichaam zelf. Het meeste door je lever en nog een beetje door je bijnieren en je darmen. Anderzijds krijg je het binnen via je voeding. In koffiebonen zitten twee vetachtige stoffen, cafestol en kahweol. Als je deze in je koffie laat zitten kunnen ze je cholesterolgehalte doen stijgen.

Je kunt ze uit je koffie filteren

Het goede nieuws is dat je deze vetachtige stofjes er grotendeels uit kunt filteren en dat de meeste van ons dat al doen. Als jij let op je cholesterolgehalte dan zijn deze onderstaande vier filtermethodes het beste om te gebruiken:

1. Het papieren opschenkfilter

De koffie opschenken in een filter zodat de kan langzaam voldrupt: Onze grootouders deden dit al en ze hadden groot gelijk. Deze manier van zetten is tegenwoordig weer hip en dus ook nog eens goed voor je gezondheid. Je haalt veel van de vetachtige stofjes er hier meer uit.

2. Koffiepads - mini filtertjes

Een koffiepad, zoals de ESE-pads, verpakt je koffie eigenlijk in een soort mini filtertje. Ook op deze manier worden de vetachtige stofjes dus uit je koffie gefilterd. Hou je van deze manier van koffie zetten en van de grote variëteit aan koffiesmaken die je hiermee makkelijk in huis kunt halen? Voor je cholesterolgehalte hoef je het niet te laten.

3. Oploskoffie - reeds gefilterd

Ook deze koffie is al goed gefilterd. Oploskoffie wordt gemaakt door hele grote hoeveelheden koffie te zetten met hele grote … filters. Deze koffie wordt vervolgens gedroogd zodat jij thuis snel en makkelijk een lekker kopje koffie kunt drinken. Ook deze koffie kun je dus gewoon drinken als je wilt letten op je gezondheid.

4. De perculator - filtert van bovenaf

Ben je ook zo dol op die kleine perculators? Gelukkig is ook dit simpelweg een andere manier van je koffie filteren. Via een klein buisje stijgt het hete water op en komt dan boven op je koffie. Het wordt vervolgens gefilterd en daalt dan neer in het onderste gedeelte van je perculator.

Matige filtering

Sommige mensen zetten koffie via een espressoapparaat, een Italiaanse koffiepot (het water wordt dan van onderen naar boven geperst) of via cups. Ook dan worden de vetachtige stofjes eruit gefilterd, maar er blijft meer van ze over dan als je een van de eerste vier genoemde methodes gebruikt.

Gelukkig zegt het voedingscentrum dat je dan nog steeds tot vier kopjes van deze manier van koffiezetten per dag kunt drinken.

Weinig tot geen filtering

Koffie die haast niet gefilterd wordt is kookkoffie. Dit wordt ook wel de Turkse of Griekse manier van koffie zetten genoemd. En alhoewel je hier heerlijke kofffie mee zet haal je helaas de cholesterolverhogende stoffen er niet mee uit. Als je wilt letten op je gezondheid is het mischien een goed idee om over te stappen naar een andere manier van koffiezetten.

Conclusie

Je kunt gewoon van je koffie blijven genieten mits je let op de manier waarop je je koffie zet. Mijn collega kwam erachter dat ze de Italiaanse koffiepot methode gebruikte. Ze is nu overgestapt op het water opschenken via het ouderwetse - of moeten we zeggen: weer hippe - koffiefilter.

Koffie is te lekker en heeft te veel gezondheidsvoordelen om niet te drinken. Gelukkig hoef je met een verhoogd cholesterol je koffie niet te laten staan.

Let op: deze adviezen zijn algemeen van aard. Raadpleeg altijd een dokter of een diëtist over jouw specifieke medische situatie!