In gesprek met Kerry over Yoga

Van je passie je werk maken, dat is iets van Kerry ook heeft gedaan. Zijn passie is naast fotografie ook yoga. Hij doet het al jaren en het behoort tot een van zijn (bijna) dagelijkse bezigheden. Yoga is niet alleen leuk om te doen, maar het heeft ook hele positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Kerry vertelt ons er alles over.

Hoe het begon

Kerry heeft in zijn leven veel gedaan, zoals karate, boxen en fitness. Toen hij in 1997 voor het eerst begon met Yoga, voelde hij zich direct anders, op een positieve manier. Hij kreeg meer energie en een rust in zijn lichaam en geest. Sinds dit moment begon hij met het lesgeven van yoga aan geïnteresseerden. Naast yogaleraar is Kerry ook fotograaf. Toen de pandemie losbrak, had hij minder klussen in fotograferen. Dit was een mooie mogelijkheid voor hem om meer (online) yogalessen te geven.

Iyengar yoga

De yogasoort die Kerry zelf uitoefent en les in geeft is een Iyengar Yoga methode. Deze yogamethode is ontwikkeld door yogaleraar B.K.S. Iyengar. B.K.S. Iyengar wordt beschouwd als een van de belangrijkste yogaleraren in de wereld. De nadruk bij Iyengar yoga ligt op precisie, het in lijn brengen van houdingen (alignment en het lang aanhouden van de poses.

De gezondheid van yoga

Kerry doet bijna iedere dag aan yoga. Ook mediteert hij en dit samen is goed voor lichaam, ademhaling en geest. “Yoga is goed voor iedereen”, vertelt Kerry. “Het is dat niet iedereen er geïnteresseerd in is, maar het zou iedereen goed doen”. Yoga helpt je om meer kracht en flexibiliteit in je lichaam te krijgen. Je krijgt sterkere en flexibelere spieren. Ook is yoga erg goed voor je gewrichten, met name voor die in je armen, benen en wervelkolom. Als al deze dingen goed werken, word je midner snel ziek en genees je sneller van bijvoorbeeld pijntjes. Je moet weten hoe je lichaam werkt om er het beste uit te halen. “Wanneer je nooit onder de motorkap van je auto kijkt, weet je ook niet precies hoe die werkt”, zegt Kerry. “Hetzelfde geldt voor je lichaam”. Daarnaast voel je je altijd beter na een yogasessie.

Yoga voor iedereen

Sommigen denken dat yoga niets voor hen is, omdat ze bijvoorbeeld stijf of niet flexibel zijn. Volgens Kerry is dit des te meer reden om juist wél yoga te beoefenen. Hetzelfde geldt voor als je bijvoorbeeld ziek bent of overgewicht hebt. Yoga zal je alleen maar positieve dingen brengen. Maar je moet niet alleen geïnteresseerd is gezond zijn, maar ook in zelfontwikkeling. Het gaat daarnaast niet alleen om wat je in de yogaklas zelf voelt, vooral om hoe je je erna voelt. En dit effect bereik je alleen als je yoga ook regelmatig doet.

Uitdagingen en beloningen

De grootste uitdagingen voor Kerry als yogaleraar was dat zijn studenten laks waren in het komen naar zijn lessen. “Ik stop veel energie en tijd in mijn lessen en als ik er dan weinig voor terugkrijg is dat een behoorlijke uitdaging”. Toch zijn er veel mensen die vaak terugkomen wat een grote beloning is. Daarnaast is je welzijn en je gezond voelen ook een grote beloning. De wereld staat soms op z’n kop en we zijn constant online. Wanneer je 1,5 uur even uit die wereld stapt, is volgens Kerry een geweldige ervaring.

Wellness tip van Kerry 

1.  Wake up before 07.00 in the morning…in yoga it’s said you will have more energy throughout the day if you get up before 07.00—and then I also take a nap daily, about 20 min, and upon waking from a nap you often have new creative thoughts for the rest of your workday.
 
2.  Set an intention for whatever behaviour you are trying to change.  Repeat it often…it’s a tried and true way to make change.  What I’d like to add is to be sure you’re not judging yourself if it’s not happening yet!  Continue to instil the intention in your mind, that is the first action step for change that’s not to be missed.
 
3.  Take time to walk in nature at least 3 times a week.  There’s nothing like walking for bringing good health and mixing that with nature will help clear the entanglements of our busy lives.  Great time to follow a podcast or any inspirational broadcast that empowers, educates, or expands you.

Meer weten?

Ook als je geen tijd hebt voor een hele yogales, is het wel belangrijk om af en toe tijd voor jezelf te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een lekker kopje koffie of thee, de perfecte manier om even tot rust te komen. Ben je benieuwd naar de yogalessen van Kerry of wil je meer informatie? Ga dan naar de facebookpagina Iyengar Yoga Waterland. Ook vind je hier korte yoga-oefeningen van vijf minuten die iedereen thuis kan doen.