Wist jij dit over koffie?

Er gaan veel verhalen over koffie rond. We horen het vaak: koffie is gezond, koffie is ongezond, het helpt met ontnuchteren, droogt je lichaam uit, verhoogt cholesterol en meer. Koffie Piraat heeft drie bekende koffie-mythes onderzocht:

 

Mythe 1: ‘Koffie droogt uit’

Veel mensen doen het: een kopje water bestellen bij hun koffie. Je ziet het in cafés, restaurants, bij je vrienden, iedereen balanceert koffie uit met water. Want: koffie droogt uit. Dit is echter niet waar. Volgens het voedingscentrum* dragen 2-4 kopjes koffie bij aan de 1,5 tot 2 liter vocht die een volwassenen per dag zou moeten drinken. Zo is dat extra kopje water dus niet nodig, maar wel handig om tot de rest van je vochtinname te komen.

 

Mythe 2: ‘Koffie werkt ontnuchterend’

Je hebt een beetje te veel gedronken, wat doe je? Je drinkt een kop koffie (of drie) en je bent er weer klaar voor. Helaas, het is een fabeltje dat koffie je nuchter maakt. Koffie helpt niet om alcohol sneller af te breken, je wordt er dus niet opeens weer nuchter van. Het kan echter wel helpen om je weer wat energie te geven. Zo kun je dus niet naar huis rijden, maar voorkom je wel dat je in de taxi inslaap valt.

 

Mythe 3: ‘Koffie maakt geen deel uit vaan een gebalanceerd dieet’

Vaak wordt koffiedrinken als een ongezonde gewoonte gezien. Daar zit een kern van waarheid in: te veel cafeïne, suiker, siropen en slagroom kunnen leiden tot een ongezond dieet. Gelukkig is dit niet het hele verhaal. Koffie staat namelijk ook in de schijf van vijf van het voedingscentrum*! Het drinken van een paar kopjes koffie per dag kan de kans op hartziekte, beroerte en diabetes type 2 verkleinen en, zoals hierboven vermeld, helpt koffie je lichaam aan vocht. Daarnaast zitten er geen calorieën in koffie.

Zoals bij alles in het leven gaat het hier vooral om mate. Drink koffie zonder poespas (want: suiker), niet meer dan vier kopjes per dag (want: cafeïne) en goed gefilterd (want: minder Cafestol dat LDL-cholesterol verhoogd) en je zit goed. Lees hier meer over Cafestol en welke koffie je hoeveel kan drinken.

*Bron: het voedingscentrum over koffie

 

 

 

Gaat dit jouw koffie gebruik veranderen?

 

 

 

 

 

 

Het maken van je eigen ijsthee hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je hebt namelijk weinig nodig om dit zelf te doen. Daarnaast bevat zelfgemaakte ijsthee veel minder suiker (of zelfs geen suiker) dan normale ijsthee.