Drink jij weleens een kop koffie voordat je gaat sporten?

Je bent niet de enige. Maar is het eigenlijk wel een goed idee? Daar kunnen we kort over zijn: Ja! Sport en koffie gaan heel goed samen. Hieronder vertellen we je waarom.

Je haalt met koffie meer uit je training

Koffie verhoogt je focus waardoor je veel meer uit je training haalt. Dat is ook wel logisch. Als je een beetje moe bent of je hebt weinig concentratie dan zul je geneigd zijn je in te houden tijdens het sporten. Of wat slordiger te zijn. Meer focus betekent gewoonweg een betere workout.

Cafeïne verbetert je bloedsomloop

Het effect van cafeïne op je bloedsomloop is behoorlijk groot. Na iets meer dan een uur is je bloedsomloop met maar liefst 30% verbetert. Een betere bloedsomloop betekent dat je spieren meer zuurstof krijgen en die kunnen dan vervolgens meer kracht leveren. Doe je mee aan een wedstrijd of is het belangrijk voor je om een betere prestatie neer te zetten? Drink dan vooral ruim een uur van te voren een kop koffie!

Minder spierpijn

Wist je dat als je een uur voor het sporten koffie hebt gedronken je na het sporten minder spierpijn hebt? Dat vonden we hier bij Koffie Piraat wel heel goed nieuws. Na een intensieve training de volgende dag met zere benen de trap van het magazijn oplopen hoeft dus niet meer. En daar gaat het excuus (“ik moet morgen werken”) om er niet keihard tegenaan te hoeven gaan tijdens trainingen.

Koffie na het sporten helpt spierherstel

Nog een leuk weetje: Tijdens het sporten verbrandt je lichaam veel glucose (in de vorm van glycogeen) dat in je spieren ligt opgeslagen. Hoe langer en zwaarder je traint hoe meer je spieren ook weer moeten herstellen. De voorraad glucose moet weer worden aangevuld! Het is algemeen bekend dat het nemen van koolhydraten daarbij helpt. Minder bekend is dat de cafeïne uit koffie helpt om de glucose vanuit je bloed nog sneller naar je spieren te brengen. Koffie versnelt dus het herstel van je spieren.

Je duwtje in de rug

Mocht je er wel eens tegenop zien om die sportschool in te duiken (wie niet?!). Neem dan van te voren een lekkere bak koffie! Net zoals het heel gewoon is om voor je aan het werk gaat ‘s ochtends jezelf op te peppen, mag je dat dus ook doen als je gaat sporten. Sterker nog: het is nog goed voor je ook!