Tiramisu: Het ultieme toetje met koffie

Zelf Tiramisu maken is helemaal niet moeilijk. Als koffieliefhebbers bij uitstek staat bij de bemanning van Koffie Piraat dit heerlijke nagerecht regelmatig op het menu.  Wij laten je stap voor stap zien hoe jij dit lekkere nagerecht op tafel kunt zetten. Het is een feestelijk toetje voor de speciale dagen zoals feestdagen, verjaardagen of etentjes met de familie. Maar ook wel eens om gewoon in het weekend te maken. 

Lees hieronder onze beste tips en welke koffies geschikt zijn voor dit Italiaanse lekkernij. 

Ontstaan

Dit populaire nagerecht is, hoe kan het ook anders, ontstaan in Italie. De naam Tiramisu betekent ‘pick me up’ en dat is ook precies wat de ingrediënten van Tiramisu doen. Na een lange dag of een zwaar diner geeft dit toetje je een welverdiende opkikker. 

Wat heb je nodig?

2,5 dl espresso koffie

4 eidooiers

75 g suiker 

500 g mascarpone

4 el likeur (bijvoorbeeld amandel likeur of espresso likeur)

175 g lange vingers

1 el cacaopoeder

Een platte ovenschaal

Tip: Begin op tijd want dit nagerecht moet minstens drie uur opstijven!

Aan de gang:

  1. Zet verse koffie en laat deze even afkoelen. Tijdens het afkoelen doe je de eidooiers en de suiker in een kom en klop je ze samen tot een luchtige massa. 
  2. Doe de mascarpone in een tweede kom en voeg hier twee eetlepels likeur aan toe. Klop het met een vork los. Voeg nu de eierdooiers toe en roer ze rustig door elkaar. Niet kloppen!Als de koffie is afgekoeld doe je hier de twee andere eetlepels likeur doorheen.
  3. De lange vingers haal je nu stuk voor stuk even kort door je koffie/likeur mengsel. Rangschik ze naast elkaar op de bodem van de ovenschaal. Als de hele bodem vol is bedek je de lange vingers met de helft van je mascarpone mengsel.
  4. Daarbovenop maak je vervolgens een tweede laag met in koffie gedipte lange vingers. Ook deze lange vingers bedek je met de rest van het mascarpone mengsel.
  5. Laat dit geheel minstens drie uur opstijven. Strooi er, net voor je het opdient, wat cacaopoeder overheen zodat het er nog feestelijker uitziet. 

Welke koffie is lekker voor Tiramisu?

Voor dit toetje is het lekker om een sterke espresso koffie te gebruiken. We hebben mooie Segafredo koffie voor in jouw Tiramisu of kijk eens bij de selectie van Illy

Voor Dolce Gusto liefhebbers is de Nescafé Dolce Gusto Espresso Intenso een lekker Tiramisu basis. 

 

Tiramisu tips om te varieren:

Eten er kinderen mee dan kun je voor hen een aparte schaal maken met als basis een cafeinevrije koffie . Misschien ook voor jezelf fijn als je het toetje laat op de avond eet. En in plaats van likeur kun een heerlijke Monin siroop gebruiken. Varieer er lekker op los en geniet van al deze overheerlijke smaaksensaties!