Wanneer je denkt aan koffie, dan denk je al snel aan koffiebonen. Uiteindelijk staan de koffiebonen namelijk aan de basis van de uiteindelijke koffie. Dit geldt ook voor een espresso. Maar voor een espresso maak je dan weer gebruik van speciale espressobonen. Tegelijkertijd zijn dit wel ook gewoon koffiebonen. Dus wat is dan precies het verschil? Waar moet je rekening mee houden wanneer je het over koffiebonen en espressobonen hebt?

Wat zijn koffiebonen?

Laten we allereerst bij de koffiebonen beginnen.

Koffiebonen zijn de zaden van de koffieplant. Je vindt deze zaden terug in de bessen die aan deze plant groeien. Ze vormen hier als het ware de pit van. De dikke, harde punt van de koffieplant is de koffieboon.

Koffiebonen hebben van nature een bepaalde smaak. Deze zorgt ook voor de smaak van het uiteindelijke kopje koffie. Echter zijn er daarbij talloze verschillende manieren om koffiebonen te verwerken. Hierdoor hebben merken invloed op de uiteindelijk smaak die de koffieboon in de koffie oplevert.

Wereldwijd gezien bestaat ongeveer 70% van de koffiebonen uit Arabica bonen. Verder heb je nog de Robusta en de Liberica koffiebonen. De ene boon bevat van nature meer cafeïne dan de ander en levert daardoor een specifiek smaakprofiel op.

Wat zijn espressobonen?

Wanneer we het dan over espressobonen hebben, hebben we het over een bepaalde subsectie van de koffiebonen. Ook espressobonen zijn in de basis namelijk gewoon koffiebonen. Echter hebben deze weer een aantal afwijkingen, die ze extra geschikt maken voor het maken van espresso’s.

Zo zijn espressobonen van nature bijvoorbeeld het rijkst aan koffieoliën. Deze oliën leveren een uiterste krachtige smaak over voor de espresso. Dit geeft ook direct aan dat het niet zomaar mogelijk is om ‘normale’ koffiebonen te gebruiken om een espresso te zetten. Deze is dan namelijk wat aan de slappe kant. Espressobonen zorgen voor de ultieme combinatie van consistentie, volheid en smaak. Zo rolt er een memorabel shot uit.

Het verschil tussen koffiebonen en espressobonen

Het grote verschil tussen koffiebonen en espressobonen is daarmee dus duidelijk. De een heeft meer koffieoliën en daardoor een sterker smaakprofiel. Espressobonen zijn (smaak)voller dan de gemiddelde koffieboon.

Al met al hangt het er daarom maar net van af waar je precies naar op zoek bent. Wil je een echte, intense shot proberen om die kick te ervaren? Of ben je meer een fan van een ‘normaal’, smaakvol kopje koffie? In beide gevallen ben je bij Koffiepiraat in ieder geval aan het juiste adres. Met een zeer ruim assortiment aan verschillende koffiebonen hebben wij voor iedere koffieliefhebber wel iets in huis. Welke koffiebonen geef jij op dit moment graag een keer de kans?