KoffiePiraat vertelt: het voordeel van ESE-servings

Je hebt het vast wel eens een keer zien staan: ESE of ESE-servings. Maar wat is dit nou precies en hoe komt het dat dit zo populair is? KoffiePiraat vertelt het je:

 

Perfecte koffie binnen handbereik

De afkorting ESE staat voor Easy Serving Espresso. Het is een samenwerkingsverband tussen koffiebranderijen en espressomachine fabrikanten met als doel om de perfecte espresso te maken. Het systeem werkt op basis van espressopads. Deze pads worden ook wel servings, pods of cialdes genoemd. Een ESE-serving bestaat uit een pad met precies 7 gram koffie die altijd op dezelfde manier door de koffiemolen is gegaan. De koffie wordt met de juiste kracht samengeperst tussen twee biologisch afbreekbare lagen filterpapier. Deze combinatie zorgt voor de perfecte koffie met een goede cremalaag en de juiste doorlooptijd. Zo komen alle goede smaakstoffen terecht in je koffie. ESE-pads moeten altijd voldoen aan deze eisen. Er zijn strikte regels opgesteld voor fabrikanten en koffiebranderijen

 

Van alle markten thuis zijn

Het systeem is oorspronkelijk ontwikkeld door illy. De originele pakketjes hadden een vierkante filter maar dit bleek erg onhandig. Op dit moment hebben de ESE-servings van alle fabrikanten een rond filter met een ‘hulpmiddel’. Dit is een flapje dat ervoor zorgt dat de servings eenvoudiger te verwijderen zijn na gebruik. Door ESE is er nu een standaard manier van koffie zetten waar veel producenten zo snel mogelijk aan meegewerkt hebben. En dat is handig: zo werken alle koffiemachines met hetzelfde systeem en is het super makkelijk voor de consumer. Desondanks doet niet iedereen mee met het ESE-systeem. Zo heeft Lavazza een eigen machine - de Espresso point - die gebruikt maakt van speciaal gemaakte plastic capsules. Lavazza maakt echter wel ESE-servings voor andere apparaten. Net als Lavazza gebruikt ook Nespresso zijn eigen capsules voor hun eigen machines.

 

Makkelijk voor iedereen

Naast het perfecte kopje espresso heeft ESE nog een aantal voordelen op gebied van gebruiksgemak. Ten eerste hoef je niet eerst de koffiebonen zelf te malen en dan de juiste hoeveel in te schatten. Daarnaast heb je geen verspilling of rommel na het zetten van een ESE drankje én hebben de klanten een minimum aan onderhoud aan het apparaat. Dit is geweldig voor het milieu, de klant en de fabrikant.

Het is mogelijk om alle ESE-pads te gebruiken in een koffiemachine die dit ondersteunt. In elke machine van bijvoorbeeld illy kunnen dus ook pads van andere fabrikanten gebruikt worden. Hoe handig is dat!?

 

Zelf ESE-servings in huis halen halen? Klik hier voor ons hele assortiment. Let wel op: ESE-servings zijn niet geschikt voor gebruik in SENSEO® apparaten. 

 

Onze aanraders:

- Mami's Caffé Gran Crema ESE-servings 150st 

- Illy Normal ESE-servings 18st

- Kimbo Espresso Napoletano ESE-servings 15st