Verantwoord koffie kiezen

Steeds meer mensen hechten waarde aan de herkomst van hun koffie. Waar komt mijn koffie vandaan? En hoe maak ik een keuze tussen de verschillende keurmerken? Hoewel deze keurmerken veel samenwerken en staan voor de drie p’s (People, Planet, Profit) zijn er ook verschillen.

UTZ-gecertificeerd

Het UTZ-keurmerk richt zich hoofdzakelijk het stellen van standaarden voor de gehele productieketen en transparantie hierin. Een van de aanpakken die zij gebruiken is het verbeteren van de productie door boeren te leren met minder middelen betere gewassen te telen, waardoor de productiekosten dalen.

UTZ stelt echter geen verplichte minimumprijzen voor de koffie, waardoor ze meer van de markt afhankelijk zijn.

In deze categorie bidet KoffiePiraat.nl het merk Cafeclub aan. Zij maken topkwaliteit koffiebonen, koffiepads, gemalen koffie en ook koffiecapsules voor Nespresso® machines die bovendien betaalbaar is en zijn UTZ-gecertificeerd. Daarnaast bieden wij de Super Gusto van Lavazza aan die ook UTZ-gecertificeerd is.



Rainforest Alliance

Het meest belangrijke punt voor Rainforest Alliance is, zoals de naam zegt, de bescherming van het regenwoud. Ontbossing is een groot probleem en is voor een groot deel te wijten aan onverantwoordelijke landbouw.

Het keurmerk biedt koffieboeren training en standaarden om ze te leren de impact op het klimaat te minimaliseren.

Rainforest Alliance en UTZ zijn onlangs gefuseerd, waardoor zij hun krachten bundelen.

De Pienaroma koffiebonenen de Tierra! koffiebonen melanges van Lavazza zijn afkomstig van boeren die het Rainforest alliance- keurmerk dragen. Daarnaast dragen ook onze Mövenpick El Autentico koffiebonen en onze Mövenpick Lungo Classico  koffiecapsules voor Nespresso®, Mövenpick Espresso Intenso koffiecapsules voor Nespresso® en Mövenpick Decaffeinato koffiecapsules voor Nespresso® dit keurmerk.

Fairtrade

Hoewel Fairtrade veel samenwerkt met de bovengenoemde keurmerken, is heeft Fairtrade een andere focus.

Waar UTZ-Rainforest alliance vooral werken met grote koffieproducenten, richt Fairtrade zich op de kleinere koffieboeren. Naast het optimaliseren van de productie, hanteert Fairtrade concrete, niet-onderhandelbare prijsstandaarden waardoor kleine koffieboeren zelfstandig kunnen blijven. Het keurmerk is in leven geroepen door de koffieproducent Max Havelaar.

Binnen deze categorie biedt KoffiePiraat.nl Café Intención, het duurzame merk van J.J. Darboven en Caffe Schirmer BIO Espresso. Beide merken produceeren hoge kwaliteit koffie op een kleine schaal en draagen het keurmerk Max Havelaar Fairtrade. Cafe Intencion heeft twee soorten koffiebonen die u bij ons kunt vinden: Café Intención ecológio koffiebonen en Café Intención ecológio espresso koffiebonen.

Biologisch

Een laatste categorie die we graag noemen is biologische koffie. Bij biologisch geproduceerde koffie worden geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie toegepast. Daardoor is biologische koffie beter voor mens en milieu. In deze categorie biedt KoffiePiraat.nl de koffiebonen van MariaSole BIO ook Ese-servings van MariaSole BIO espresso, Café Intención ecológio koffiebonen, Café Intención ecológio espresso koffiebonen. en de Schirmer BIO Espresso koffiebonen. Ook hebben we 100% Biologischse capsules van Dolce Gusto: Espresso Honduras, Espresso Peru en Colombia Lungo