Klassiek genieten van je eigen high tea

Zin om eens een keer iets anders te doen met je vrienden? Verras je gasten en nodig ze uit voor een gezellige high tea! Wie wilt er niet eindeloos kletsen onder het genot van luchtige scones en lekkere sandwiches. Wist je dat je een high tea prima thuis kunt regelen? Met deze handige tips van KoffiePiraat geniet je thuis van de lekkerste high tea!


Een serieuze zaak

Het komt vast niet als een verrassing dat de high tea oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Wist je echter dat high tea (of afternoon tea, zoals de Britten zeggen) een serieuze taak is? Er zijn speciale regels voor het genieten van een high tea. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe serieus je deze regels neemt. Het is dus niet heel erg als je thuis iets verkeerd doet, je bent namelijk onder vrienden.

Wat heb je nodig?

Sandwiches
Naast thee vind je bij een high tea luxe sandwiches. Deze hartige sandwiches zijn over het algemeen klein en zonder korst. Ze worden meestal gesneden in kleine vierkantjes met een prikkertje erin. Het dienen zachte broodjes te zijn. Je zit dus altijd goed met casinobrood of het Italiaans broodsoort tramezzini. De enige regel is dat de broodjes hartig moeten zijn.

Scones
Scones mogen natuurlijk niet missen bij een echte high tea. De stevige kleine broodjes zonder gist zijn tegenwoordig in de meeste supermarkten te vinden. Zie je ze niet liggen? Dan kun je ze met het grootste gemak zelf maken.
Bij de scones horen jam en clotted cream. Officieel mag je dus geen boter of slagroom gebruiken. De clotted cream wordt ook wel Devonshire- of Cornis Cream genoemd.

Zoetigheid
Bij een high tea horen natuurlijk veel taartjes en overige zoetigheid. Een high tea draait om jezelf verwennen en uitpakken dus doe dit ook lekker. Taartjes, chocolade, mini tompoucen en verschillende koekjes. Het mag allemaal bij je eigen high tea. Het is echter belangrijk dat je zoveel mogelijk diversiteit op tafel hebt leggen. Kies dus niet door drie zoete hapjes met chocolade want één is meer dan genoeg. Daarnaast is het belangrijk dat je het in kleine porties serveert. Kies je bijvoorbeeld voor appeltaart? Snijd de stukje zo klein dat je ze in één hap kan opeten.

Thee
Je denkt toch niet dat we de thee vergeten zijn. Bij een high tea hoort namelijk liters en liters met thee. Er zijn honderden varianten thee met elk een eigen smaak. Wij adviseren om te kiezen voor een echte Britse thee. Dit past perfect bij het thema van een high tea,

Tip van KoffiePiraat: Great Rift van Birchall 



Geniet met mate door rondes

Het is natuurlijk verleidelijk om alles meteen naar binnen te gooien, maar loop niet te hard van stapel. Een high tea is bedoeld om lang te genieten van voedsel en gezelligheid. Het is belangrijk dat je doet aan rondes zodat het eten kan zakken. Uiteraard hebben de Britten ook de regels voor de rondes vastgelegd, een klassieke high tea gaat dus zo:

Ronde 1: Sandwiches
We weten dat het lastig is, maar je moet de verleidelijke taartjes nog even laten liggen. Men eet als eerste de sandwiches. Het is belangrijk dat de sandwiches met de hand gegeten worden. Je mag dus niet het bestek gebruiken voor deze ronde.

Ronde 2: Scones
Na de sandwiches en een korte pauze gaan we door naar de scones. Het is belangrijk dat de scones warm worden geserveerd. Als dit nodig is, moet je dus niet direct de scones op tafel zetten, maar na de eerste ronde.

De scones moeten met de hand doormidden worden gebroken. Het is onbeleefd om dit met een mes te snijden. Daarnaast is het belangrijk om elke helft los te eten. Samenvoegen tot een scone-sandwich is absoluut not done.

Ronde 3: Zoetigheid
Eindelijk, het is tijd voor zoetigheid. Je hebt lang genoeg gewacht en het lekkerst voor het laatste bewaard. Voor de taartjes mag je je handen maar ook het bestek gebruiken. Zo kun je optimaal genieten.

Thee, thee en nog meer thee

Tijdens de rondes en in de pauze wordt er natuurlijk thee gedronken. Elk kopje moet bijna altijd volzitten. Voor de high tea wordt er een moeder gekozen, dit hoeft niet per se de host te zijn. De moeder is verantwoordelijk voor de thee en schenkt voor iedereen in. Ze hoeft uiteindelijk niet te helpen met het opruimen omdat ze constant bezig is geweest. Dit zorgt er ook voor dat niet iedereen naar de theepot grijpt en er een ongeluk kan ontstaan.

Voeg je melk en/of suiker toe? Dan dien je heen en weer te roeren en niet in cirkelvormige bewegingen. Tijdens het roeren mag de lepel niet de kanten aanraken. Het kopje wordt vastgehouden met de duim en wijsvinger. Het oortje rust hierbij op de middelvinger. Doe dus geen pinkje omhoog want dat is juist onbeleefd!

Het is mogelijk dat niet iedereen dezelfde thee drinkt. Het is dan een goed idee om de theepot te vullen met heet water. Zo kun je de losse theesmaken op tafel zetten en kan iedereen genieten van de juiste smaak. Niet erg Brits maar wel zo gezellig. Extra punten scoren? Haal een bijzondere theepot in huis. Deze pot wordt het middelpunt van de tafel.

Doe je eigen ding

Er zijn dus erg veel regels om klassiek te genieten van een high tea. De Britse manier is natuurlijk geweldig, maar niet altijd nodig. Het is belangrijk om je eigen ding te doen. Verander de sandwiches voor minipizzaatjes of maak van de scones hartige cupcakes. Uiteindelijk is het jullie eigen high tea en draait het om de gezelligheid!

Zelf je eigen high tea verzorgen? Haal de perfect Britse thee in huis bij KoffiePiraat:

- Birchall Groene Thee Perzik
- Birchall Citroengras & Gember
- Birchall Pepermuntthee

-English Tea Shop Pure Witte Thee

-English Tea Shop Intense Chai Thee

-English Tea Shop Earl Grey Thee