Met deze tips hou jij je koffieapparaat schoon

Gezellig samen een bakje doen is heerlijk! Koffiemachines zijn dan ook een belangrijk om dit mogelijk te maken. Door de drukte in ons leven kan de reiniging van ons koffieapparaat soms erbij inschieten. Dat kan leiden tot vervuiling en kalkaanslag. Dit tast niet alleen de smaak van je koffie aan, maar zorgt er ook voor dat het koffieapparaat zijn werk minder goed doet. Het is dus belangrijk om het koffieapparaat goed schoon te houden. Het reinigen van je koffieapparaat is namelijk meer dan alleen ontkalken. Met deze tips van KoffiePiraat ben jij klaar voor de heerlijkste koffie.

 

Ontkalk de koffiemachine

Het ontkalken van je koffieapparaat is de eerste stap om je apparaat schoon te houden. Hiermee voorkom je dat de machine kapot gaat. De machine warmt sneller op en verbruikt minder energie. Daarnaast smaakt de koffie een stuk beter. KoffiePiraat adviseert om je koffieapparaat minstens eens in de twee maanden te ontkalken, ook al geeft het apparaat het niet aan. Heb je het al een tijdje niet gedaan? Dan moet je dit zeker snel doen.

Regelmatig onderdelen schoonmaken

Bij reinigen wordt vaak alleen gedacht aan ontkalken. Bij ontkalken verwijder je alleen kalkresten die ontstaan door gebruik van water. De natuurlijke vetten en oliën van koffiebonen kunnen echter zorgen voor verstoppingen. Daarnaast kunnen deze vetten ook een negatieve invloed hebben op de smaak van de koffie en dat wil je natuurlijk niet. Iedereen verdient een goed bakje koffie. De oplossing is erg simpel: was regelmatig de losse onderdelen van de machine. Deze onderdelen mogen gewoon in de vaatwasser. Zo kun je denken aan het lekbakje, watertaken, metalen plaatje of het bakje voor de koffieprut. Vergeet niet de binnenkant van de machine ook te reinigen. Bij filter-, cup- en padmachines blijven de vetten achter in de cups of filters en hoef je de binnenkant van de machine dus niet te reinigen.

Vergeet de zetgroep niet

Jouw koffieapparaat wordt vaak gebruikt. Dit is natuurlijk niet gek, maar vergeet niet om de zetgroep regelmatig schoon te maken. Koffieresten blijven achter in de zetgroep en zijn een voedingsbodem voor schimmel. Dat wil je natuurlijk niet hebben in je koffiemachine.
Volautomatische machines hebben in de meeste gevallen een uitneembare zetgroep. Deze zetgroep verwijder je via de zijkant. Hou hem onder de lauwe kraan en maak de zetgroep goed schoon met een (tanden-)borstel. Gebruik geen zeep en laat de unit aan de lucht drogen. Als je hem droogt met een doek kunnen er namelijk pluisjes achterblijven. Als de zetgroep droog is, kun je de bewegende onderdelen en afdichtingen insmeren. Daarnaast kun je het bonenreservoir leeghalen en ontvetten met een vochtige doek.

 

Bonustip: De melkonderdelen

Hou je van een bijzonder kopje koffie? Dan voeg je vast melk en/of schuim toe en dat moet ook onderhouden worden. Heb je een machine met een melkschuimfunctie? Let er goed dat je de melkonderdelen grondig reinigt. De natuurlijke vetten en melkzuren kunnen het binnenwerk van de machine aantasten.
Een los melk reservoir moet je na ieder gebruik reinigen met een sopje. Voor de lastige onderdelen kun je het best een speciale melkreiniger halen. Zo worden de vette melkresten binnenin het systeem aangepakt.

Ben je op zoek naar ontkalkers, reinigingstabletten of waterfilters nodig? Bekijk de brede selectie onderhoudsproducten en waterfilters van KoffiePiraat!