Zo vind jij de koffieboon die bij jou past

De zoektocht naar het perfect kopje koffie kan soms als een schattenjacht voelen. Sommige mensen reizen de hele wereld over op zoek naar dat gouden geluk.Het is ook niet makkelijk, goede koffie is namelijk het resultaat van veel factoren die zorgen voor een andere koffiesmaak. Soms zie je tijdens het kopen van koffiebonen door de bomen het bos niet meer. Gelukkig ben je niet alleen in je zoektocht. Wij maken het je makkelijker met deze tips (of noem het maar een schatkaart voor de echte Koffiepiraat):

 

Hoe ga je de koffiebonen gebruiken?

Voordat je begint, denk eerst na over wat voor koffie je vaak drinkt. Drink je graag espresso, cappuccino, ‘gewone’ koffie of latte, let dan goed op. Sommige koffiebonen zijn beter geschikt voor espresso en andere weer voor gewone koffie. Als je een echte espresso drinker bent, dan is een dark, Italian of French roast van een Arabica-Robusta mix een goede keuze. De bonen in deze roasts zijn lang gebrand en geven zo een volle en bittere koffiesmaak met een goede crema. Dit is dus perfect voor je favoriete espresso’s. Latte’s, cappuccino’s en Americano’s hebben allemaal een espresso basis. Hier kun je dus ook voor een dark roast gaan of, als je een fruitigere smaak lekker vindt, voor een medium roast. Ga jij liever voor een gewoon kopje koffie zonder fratsen? Dan zijn licht of medium gebrande koffiebonen een betere optie. Hierbij kun je kiezen uit 100% Arabica bonen (fruitiger) of een mix van Arabica en Robusta (voller). Omdat de bonen niet lang gebrand worden, houden ze de zuurheid, fruitige smaak en drinken ze ‘makkelijker’.

 

Wat vind je lekker?

De grote vraag is natuurlijk: wat is jouw persoonlijke voorkeur? Naast branden heeft de origine van de koffieboon ook grote invloed op de smaak van jouw koffie.

Komen je bonen uit Brazilië? Dan zijn ze vaak zoeter. 

Illy Arabica Selection Brazilië koffiebonen  

Jones Brothers Italian Lover koffiebonen

 

Caffè Molinari Rosso koffiebonen

Caffé del Doge Rialto Classico koffiebonen

 

Ga je voor een boon uit Mexico? Verwacht dan ondertonen van karamel of chocola. 

Jones Brothers The Big Shot koffiebonen 

Passalacqua Mexico koffiebonen  

Segafredo Selezione Organica koffiebonen

Elk land produceert eigen kenmerkende bonen. De smaken verschillen zo veel, we kunnen er een aparte guide over schrijven. Dat hebben we dus ook gedaan: lees hier meer over de verschillende smaken van over de hele wereld.

Op veel koffieverpakkingen staat ‘single origin’. Dit betekent dat de bonen uit één specifiek land of soms zelfs plantage komen. Veel koffiemerken mixen echter bonen om tot een specifieke smaak te komen. Zo mengt Lavazza fruitige Arabica koffiebonen uit Zuid-Amerika met volle Robusta bonen uit India in hun Lavazza Gran Riserva melange. Deze mix zorgt voor een gebalanceerde koffie met elegante smaak.

 

Heb je zin in veel, weinig of geen cafeïne?

Niet geheel onbelangrijk in de zoektocht naar koffie is het cafeïnegehalte. Drink je koffie om wakker te worden in de ochtend of om juist van te genieten in de avond, dit verschil kan belangrijk zijn. Robusta koffiebonen bevatten tot wel twee keer meer cafeïne dan Arabica bonen. Robusta koffiebonen die dan ook nog licht gebrand zijn, bevatten de meeste cafeïne. Het spreekt dus voor zich dat dark roast Arabica bonen de minste cafeïne bevatten. Natuurlijk heb je ook nog decaf koffiebonen. Dat zijn inderdaad simpelweg koffiebonen zonder cafeïne. Perfect voor na het eten of als je geen cafeïne meer nodig hebt in je leven.

 

Vergeet niet …

Zoals je ziet, is de juiste boon vinden niet makkelijk. Het is een kwestie van proberen, vallen en weer opstaan en vooral heel veel kopjes koffie drinken. Och, wat is het leven van een koffieliefhebber moeilijk zeg!