
Altijd al het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen willen weten?
Voor sommige mensen is koffie gewoon koffie, maar de meeste onder ons merken toch wel verschil tussen twee bakkies. Dit verschil in smaak is voornamelijk te danken aan de verschillende koffiebonen: Robusta en Arabica. Deze namen ben je vast al eens tegengekomen, maar wat is nou precies het verschil? Dit zijn de vier belangrijkste verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen:
1. De smaak
Niet geheel verrassend, maar de twee koffiebonen smaken verschillend. Arabica koffie wordt omschreven als zoeter en zachter met ondertonen van suiker, fruit en bessen. Robusta daarentegen, heeft een hardere, aardachtige smaak en een pinda-achtige nasmaak. Daarnaast hebben Arabica koffiebonen een hoger zuurgraad, dat zorgt ervoor dat de koffie een goede kick geeft en je smaakpapillen wakker schudt.
2. Cafeïne
De Robusta en Arabica koffiebonen verschillen ook in cafeïnegehalte. Zo bevatten Robusta koffiebonen wel twee keer zoveel cafeïne dan hun Arabica tegenhangers. Dat is natuurlijk fijn op de vroege morgen, maar misschien minder leuk aan het eind van de dag.
3. Kwaliteit- en prijsverschil
Verschil mag er wezen en dit geldt ook voor koffiebonen. Veel mensen zien dan ook de Arabica boon als de betere versie van de Robusta boon, maar kwaliteit valt niet zo makkelijk te beoordelen. De kwaliteit van koffiebonen kan door veel elementen worden beïnvloed. Zo spelen onder andere versheid en land van herkomst hier een rol in en heeft dit niet per se te maken met de plantsoort. Er bestaan hoge kwaliteit Robusta bonen die smaakvoller zijn dan sommige Arabica bonen, maar Arabica bonen zijn over het algemeen wel favoriet in smaak. Arabica koffiebonen zijn duurder dan de Robusta variant. Ook dit komt niet per se door kwaliteit, ook al speelt dit wel een rol. De Robusta plant is een stuk makkelijker te verbouwen: hij is minder fragiel, kan beter tegen insecten en geeft sneller een hogere kwantiteit aan koffiebonen.
4. In de praktijk
De Arabica koffieboon is het populairste onder de twee bonen. Zo ben je vast vaak koffietentjes tegen gekomen met een ‘100% Arabica’ bordje. Deze pure Arabica koffiebonen worden gezien als de heilige graal onder veel koffieliefhebbers en zijn dus veel te vinden in koffietentjes. Robusta bonen, aan de andere kant, zijn op meer plekken te vinden. Alle instantkoffie bestaat uit Robusta en in elke supermarkt kun je wel een variant Robusta koffie vinden. Laat dit je echter niet afschrikken! De Robusta koffieboon smaakt misschien wat ruwer, maar dat kan juist precies zijn wat je nodig hebt. Zo gebruiken veel Italiaanse koffiemakers een mix van Arabica en Robusta in hun espresso’s voor de intense smaak, het hoge cafeïnegehalte en goede ‘crema’.
Ben jij meer een Arabica of Robusta drinker?
Dit zijn onze top tips voor beide koffiebonen:
Pure arabica met zoete nasmaak? Probeer de Pellini TOP, Melitta Bella Cream La Crema, of Lucaffe Mr. Exclusive
Probeer eens en premium Robusta koffie: Lavazza Gusto Forte of de Lavazza Suerte
Wilt je een koffie die van Arabica én Robusta gemaakt is? Lavazza Crema e Gusto Espresso, Caffe Molinari Rosso of de Cafeclub Crema Espresso
