Probeer deze ijskoffierecepten uit in de zomer

Koffieliefhebbers weten het vast al: er zijn honderden verschillende varianten van je favoriete drankje. Echter is niet elke variant geschikt voor het warme weer in de zomer. We begrijpen goed dat niet iedereen zit te wachten op een hete mok met dampende koffie. Geen zorgen, want ijskoffie biedt de oplossing. Dit koude drankje zorgt voor verkoeling en genoeg genot tijdens warm weer. Dit zijn de lekkerste varianten van KoffiePiraat.

 

Caffé in ghiaccio

Het klinkt moeilijker dan het is, want Caffé in ghiaccio is eigenlijk koffie met ijsblokjes. Het is een typisch Italiaans drankje afkomstig uit Salento. Ondanks dat het recept eenvoudig is, is het wel belangrijk dat je precies weet hoe dit gemaakt wordt. De volgorde heeft namelijk invloed op de smaak van je ijskoffie. Zet hete espresso in een glas en voeg direct suiker toe. Je bepaalt zelf hoeveel, dit is afhankelijk van je eigen smaak. Daarna pak je een ander glas en vul je dit glas met ijsklontjes. Giet direct de espresso in het glas met de ijsblokjes. Het is van belang dat je de ijsklontjes op het laatste moment uit de vriezer haalt. De ijsblokjes moeten zo droog mogelijk zijn omdat smeltende blokjes de koffie verwateren. Dit is ook de reden dat de Caffé in ghiaccio direct gedronken moet worden.

 

 

Caffé leccese

We blijven nog even in de Italiaanse streek Salento. In dit gebied is namelijk ook de Caffé leccese uitgevonden. Dit drankje lijkt erg op de Caffé in ghiaccio maar doet één ding anders. De suiker wordt namelijk vervangen door amandelmelk. Daarna is het even goed roeren en een paar seconden wachten tot het drankje goed afgekoeld is.

 

 

Espressino Freddo

Zoals je nu al gelezen hebt, een echte Italiaanse koffie wordt niet altijd warm gedronken. Bij warm weer wordt er in Italië ook een Espressino Freddo gedronken. Bij een Espresso Freddo - of een Crema di caffé - wordt koffie gemengd met veel slagroom en suiker. Het wordt bijna een koffiemousse dat je moet lepelen. Daarna wordt het mengsel koud gehouden totdat je het gaat serveren. In de zomer zie je in Italië de Espressino Freddo vaak naast de slush puppies gepresenteerd! 

 

 

Karamel ijskoffie 

Naast Italiaanse ijskoffie zijn er genoeg andere varianten die je zelf kunt maken. Ijskoffie is namelijk ook heerlijk met een siroop van Monin. Eén van onze favorieten is een karamel ijskoffie. Zet een dubbele espresso en laat dit afkoelen in de koelkast. Meng 7 - 8 ijsklontjes in een blender met een flinke scheut melk en 2 bolletjes ijs. Doe als laatste de koude koffie met 3 eetlepels Monin Caramel Siroop in het mengel en zet de blender aan. Giet de ijskoffie in een lang glas en spuit een toefje slagroom op je glas. Uiteraard kun je ook een andere soort siroop gebruiken!

 

 

Iced Cappuccino

Naast normale koffie is het ook mogelijk om “warme” varianten koud te maken. Dit is niet anders dan met een cappuccino. Bij dit drankje kan je altijd ijsblokjes toevoegen, maar dan is een klein beetje saai. Daarnaast is koude koffie vaak bitter en dat is niet lekker bij een cappuccino. Gelukkig helpen we je graag verder. Zet de espresso zoals je normaal gewend bent en laat de koffie niet afkoelen. Klop slagroom met suiker en zet dit even weg. Doe nu de warme koffie met koude melk, rietsuiker en ijsblokjes in een shaker. Het is tijd om de koffie te schudden totdat hij koud is, dit duurt ongeveer 1 minuut. Daarna doe je de koffie in een glas en maak je dit af met de slagroom. Indien je wilt, kun je altijd nog cacaopoeder over je cappuccino strooien.

 

 

Bonus: Affogato 

We hebben nog een bonus koffiedrankje voor je. De Affogato is namelijk geen ijskoffie, maar perfect voor het warme weer. Daarnaast is dit een erg simpel recept. Bij een Affogato combineer je namelijk 1 - 2 bolletjes vanille ijs met 1 sterke shot espresso. Het is wel van belang dat de espresso extra sterk is. Meer heb je niet nodig, maar je kunt altijd je favoriete likeur - zoals baileys of amaretto - toevoegen.

 

 

 

Zelf je eigen ijskoffie halen? Haal de beste koffie in huis met KoffiePiraat

 

- Kimbo Espresso Napoletano ESE-servings

- Lucaffé Espresso Bar koffiebonen 

- Monin Giftpack siropen