Met dit recept van KoffiePiraat maak je binnen no time je eigen ijsthee.

Stel je voor: het is een warme zomerdag en je hebt zin in iets koels. Uiteraard is niets is zo verfrissend als ijsthee. Helaas heb je geen ijsthee meer in huis. Geen zorgen, met deze recepten van KoffiePiraat maak je binnen no time je eigen ijsthee.

 

Simpel en snel

Het maken van je eigen ijsthee hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je hebt namelijk weinig nodig om dit zelf te doen. Daarnaast bevat zelfgemaakte ijsthee veel minder suiker (of zelfs geen suiker) dan normale ijsthee. Het is dus lekkerder en gezonder. Zelfgemaakte ijsthee zie je al vaak in het buitenland. Zeker in Amerika is het normaal om je eigen ijsthee te maken.

 

 

De basis 

Er zijn veel methodes om zelf je eigen ijsthee te maken. Voor dit artikel maken we gebruik van drie verschillende methodes. Deze methodes zijn allemaal even makkelijk, maar hebben bepaalde voordelen en nadelen. Elke methode maakt gebruikt van dezelfde basisingrediënten. Dit zijn:

 

  • 3 - 4 Birchall theezakjes (bijvoorbeeld Birchall Groene Thee Perzik)
  • 1 liter water (temperatuur is afhankelijk van de methode)
  • Honing of suiker
  • Glazen kan voor het inschenken van je ijsthee

 

Naast de basis ingrediënten kun je altijd je ijsthee nog bijzonderder maken. Dit kun je doen door fruit en kruiden (zoals munt) aan je eigen ijsthee toe te voegen. Bij fruit kun je denken aan onder meer:

 

  • Ananas
  • Perzik
  • Aardbei
  • Kiwi
  • Citroen

 

Laten we beginnen met het maken van onze eigen ijsthee.

 

 

Warm zetten van je ijsthee

De warme methode is misschien wel de makkelijkste methode omdat het erg lijkt op de ‘normale’ manier van thee zetten. Breng een liter water aan de kook en zet de Birchall thee zoals je hem normaal zou zetten, maar nu met 3 - 4 theezakjes. Laat de thee goed trekken en voeg eventueel suiker en/of honing toe. Verwijder de theezakjes. Indien je fruit, citrus en/of kruiden wilt gebruiken, is dit het moment om ze aan je thee toe te voegen. Zet het mengsel in de koelkast en laat het afkoelen. Als de thee koud genoeg is, kun je je eigen ijsthee serveren met ijsblokjes.

 

 

Koud zetten van je ijsthee

Naast de warme methode is er ook de koude methode. Deze methode duurt iets langer, maar de smaak wordt een stuk beter. Je begint met 1 liter koud water en 3 theezakjes. Combineer het water en de theezakjes met eventueel suiker of honing. Meng dit goed en zet de thee in de koelkast. De thee moet zeker een nachtje trekken. Op deze manier krijg je een subtiele smaak. Serveer de koude ijsthee met fruit en ijsblokjes.

 

 

De snelste methode

Wil je direct genieten van je eigen ijsthee? Dan is deze methode voor jou. Vul een grote kan voor een kwart met gekookt water. Voeg je Birchall theezakjes toe aan dit gekookte water en laat de thee trekken. Verwijder de theezakjes en voeg eventueel suiker en honing toe. Vul de rest van de kan met koud water en je hebt je eigen ijsthee.

Bij deze methode is het een stuk lastiger om fruit toe te voegen. De thee heeft bijna geen tijd om de smaak op te pakken. Wil je alsnog fruit of kruiden toevoegen, kies dan voor citrus zoals citroen of sinaasappel.

 

Zo simpel is het! De rest is afhankelijk van je eigen fantasie. Zo bepaal je zelf welke fruitsoorten je wilt combineren of dat je misschien een extra theezakje toevoegt. 

 

Wil je de beste theezakjes voor je eigen ijsthee? Haal deze Birchall varianten in de webshop van KoffiePiraat.

- Birchall Great Rift

- Birchall Groene Thee

Birchall Citroengras & Gember