Een hoog cholesterol is niet gezond. Zoveel is zeker. Het zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen. Daarmee is het risico op hart- en vaatziekten automatisch een heel stuk groter. Een goede start is dan om hiermee bezig te zijn wanneer je op zoek gaat naar de juiste koffie. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om slim te kiezen wat het kopen van koffie betreft.

Bij het drinken van verschillende soorten koffie is er sprake van verschillende effecten op het cholesterolgehalte. In deze tekst nemen we daarom met je door wat dit precies inhoudt. En welke keuze je dus kunt maken om eventuele gezondheidsrisico’s te vermijden.

Is koffie slecht voor je cholesterol?

In koffie bevindt zich cafestol. Cafestol is een stofje dat het LDL-cholesterolgehalte in het lichaam verhoogt. Dit staat ook wel bekend als het ‘slechte’ cholesterol.

Wanneer een teveel aan LDL-cholesterol zich opstapelt in het lichaam, leidt dit tot het vernauwen van je bloedvaten. Het blijft namelijk plakken aan de binnenkant van deze vaten.

Wil je als koffieliefhebber dus rekening houden met deze kennis? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar koffie met een zo laag mogelijk gehalte aan cafestol. Wanneer je dat namelijk doet, is koffie helemaal niet slecht voor je cholesterol. Het is dan heel goed mogelijk om de negatieve effecten van cafestol te beperken. Zodanig dat het weer volledig verantwoord is om koffie te drinken.

Welke koffiebonen zijn goed voor je cholesterol?

Intussen wisten we dus vast te stellen dat we op zoek moeten naar koffiebonen met een zo laag mogelijk gehalte aan LDL-cholesterol. Automatisch betekent dit dus dat we op zoek moeten naar koffie met een zo laag mogelijk gehalte aan cafestol. In de praktijk blijkt dat er meerdere koffieopties zijn waarbij dit het geval is:

  • Filterkoffie: Zet je koffie met een papieren filter? Dan blijft de cafestol voor het grootste gedeelte achter in het filter. Hierdoor drink je dus als het ware ‘schone’ koffie. Het filter zorgt ervoor dat het gehalte cafestol in de koffie fors afneemt. Daarmee bereik je zo het gewenste effect.

  • Koffiepads: Tegelijkertijd geldt ook voor koffiepads dat ze relatief weinig cafestol bevatten. Dit heeft te maken met de ongeveer gelijke werking als bij een papieren filter. Zo kun je dus altijd voor koffiepads kiezen wanneer je rekening wilt houden met je cholesterol.

  • Percolatorkoffie: Zet je koffie met een percolator? Ook dan zorg je ervoor dat het gehalte cafestol zo laag mogelijk blijft. Met deze apparaten maak je espresso’s, een populaire variant van het ‘normale’ kopje koffie.

  • Oploskoffie: Tot slot hebben we dan nog oploskoffie. Dit is koffie die wordt bereid middels een speciaal droogproces. Hierdoor ontstaat er een afwijkende smaak. Ook is het dus beter voor het cholesterolgehalte.

Ben je dus op zoek naar goede koffiebonen? Hou dan rekening met de bovenstaande informatie bij het kiezen van je koffie. Bekijk daarom het uitgebreide assortiment aan koffiebonen van Koffiepiraat.