Alles wat je moet weten over Black Friday

Het is zover: Black Friday staat voor de deur! Waarschijnlijk heb je de term al voorbij zien komen, misschien hoor je het nu voor het eerst. Hoe dan ook: Black Friday wordt steeds populairder in Nederland. Weet je wat de herkomst en de geschiedenis van deze dag is? Dat is een leuk verhaal. De hoogste tijd om Black Friday onder de loep te nemen. KoffiePiraat legt je uit wat Black Friday precies inhoudt.

Wat is Black Friday

Black Friday is niet zomaar een vrijdag, het is de dag na het Amerikaanse Thanksgiving. In Amerika wordt Thanksgiving elk jaar op de vierde donderdag van November gevierd. Thanksgiving draait om dankbaarheid en tijdens dit familiefeest reflecteren Amerikanen terug op het afgelopen jaar en uiten ze hun dankbaarheid.

 

Kerstinkopen doen


Echter, zodra Thanksgiving afgelopen is, staat er natuurlijk alweer een volgend feest voor de deur, namelijk Kerstmis. Veel mensen begonnen de dag na Thanksgiving met hun kerstinkopen en dit werd zo populair dat vele winkels buitengewone kortingen begonnen te geven om meer mensen te trekken. Nu staat Black Friday bekend om deze kortingen en trekt heel Amerika naar de winkelstraten en -centra om de beste deals te scoren. Zo wordt er van alles gekocht: van televisies tot koffie, op Black Friday kun je jouw slag slaan!

 

Waar komt de term Black Friday vandaan?

De term Black Friday werd voor het eerst gebruik in Philadelphia in de jaren zestig. Niet door shoppers, maar juist door de politie! Agenten konden deze dag nooit vrij nemen en maakten, door de drukte op straat en op de weg, zulke lange uren dat zij dit Black Friday begonnen te noemen. Ondanks dat de winkeleigenaren deze term erg negatief vonden, is het blijven hangen en eind jaren tachtig werd het ook een nationale term.

Echter, omdat de origine van het woord nog steeds te negatief was, hebben de winkeleigenaren er een ander verhaal aan gebonden. Black Friday staat nu voor de dag in het jaar waar winkels geen verlies meer draaien (en dus niet een dag in het ‘rood’ afsluiten) maar juist winst maken en een dag in het zwart afsluiten!

 

Cyber Monday

Naast Black Friday is er nu ook Cyber Monday. Cyber Monday is de maandag na Black Friday waarop alle online winkels grote kortingen geven op hun assortiment. Dit doen ze om zo hopelijk Black Friday wat minder druk te maken.

Koffie Piraat doet ook altijd mee met Black Friday. We vinden het leuk om klanten op deze dag de kans te geven om met korting koffie te kunnen kopen die ze nog niet kennen. We hebben elk jaar op Black Friday bijzondere koffies in de aanbieding die je misschien nog niet kende, maar die zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Voor een zacht prijsje is dat altijd leuk.

Ga jij nog een goede (koffie)deal scoren deze Black Friday?