Zo zet je koffie met een Chemex 

Er is niet één juiste manier om koffie te zetten. Tegenwoordig hebben we veel verschillende apparaten en manieren om te genieten van een heerlijk bakkie. Eén van deze apparaten is een Chemex. De glazen koffiezetter heeft een handig uitschenk model en wordt gebruikt om slow coffee mee te zetten. Het doet denken aan Hollandse filterkoffie, maar is net even anders. Benieuwd naar hoe je koffie zet met een chemex? Volg de stappen van KoffiePiraat.

 

Rechtstreeks uit het lab

 

De Chemex is mooi om te zien en bestaat nog niet zo lang. Het glazen apparaat werd in 1941 ontworpen door de Duitse uitvinder Peter Schlumbohm. Peter was oorspronkelijk een scheikundige en gebruikte zijn kennis voor het ontwerpen van het apparaat. Het is dus niet gek dat het Chemex zo uit het laboratorium lijkt te komen. Het ontwerp werd zo iconisch dat de Chemex is toegevoegd aan de permanente collectie van het wereldberoemde Museum of Modern Art in New York.

 

Door de vorm is er een langere contacttijd tussen de koffie en het water. Dat zorgt voor een unieke smaak. 

 

Wat heb ik nodig voor een Chemex?

Genoeg over de geschiedenis, het is tijd voor koffie. Met een Chemex zet je zachte en smaakvolle koffie. Echt koffie om van te genieten. Het apparaat is makkelijk om mee te werken. Binnen de kortste keren heb je het zelf onder de knie. 

 

Je hebt weinig nodig voor koffiezetten met een Chemex. Uiteraard de glazen kan zelf. Daarnaast heb je kokend water, grof gemalen koffie en een filter nodig. Je kunt ervoor kiezen om zelf de koffie te malen, maar dit is niet nodig.

 

Bij het uitkiezen van je filter is het van belang om extra dikke filters te nemen. Een filter voor een chemex is ongeveer 30% dikker dan de gewone filters die je kent uit de supermarkt. Chemex filters zijn nog beter in het verwijderen van oliën en vaste stoffen, waardoor je een heel schone en pure koffie zet.

 

Het is ook de reden dat je koffie niet te fijn gemalen moet zijn. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de filter verstopt raakt en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt speciale Chemex filters halen om zeker te weten dat je de juiste filters hebt.

 

 

Hoe werkt de Chemex? 

1. Kook een liter water.

 

2. Doe de filter in de Chemex en schenk een deel van het gekookte water op het filter. Het is belangrijk dat je nog geen koffie gebruikt in deze stap! Je schenkt eerst alleen water om de Chemex te verwarmen. Zo zorg je ervoor dat je koffie niet naar papier gaat smaken.

 

3. Maal je koffie ongeveer zo grof als suiker. De hoeveelheid hangt af van de grootte van de Chemex en natuurlijk je eigen wensen. Je kunt uitgaan van 20 gram gemalen koffie voor 360 ml koffie.

 

4. Gooi het water dat nu in de Chemex zit weg. Je hebt dit niet meer nodig.

 

5. Laat de rest van het water afkoelen tot 88 - 96°C. Verdeel ondertussen de koffie in het filter

 

6. Schenk voorzichtig een klein deel van het water (50 ml) op de koffie in een constante straal. Tijdens de infusie zet de koffie zich uit. Wacht tot er geen druppels meer zijn in de koffie. Dit duurt ongeveer 30 - 40 seconden.

 

7. Schenk de rest van het hete water op de koffie. Doe dit rustig in de vorm van een cirkel. Probeer tijdens het schenken de buitengrens niet te raken. Je kunt de Chemex gewoon inschenken tot aan de bovenrand.

 

8. Laat de koffie in de Chemex lopen. Dit duurt ongeveer 3 -4 minuten. Laat het filter uitlekken tot aan de laatste druppels.

 

9. Verwijder de filter voordat je gaat inschenken.

 

De koffie uit een Chemex is net iets lekkerder als hij iets is afgekoeld.

 

Op zoek naar de juiste bonen voor je Chemex? Dit zijn de tips van KoffiePiraat. 

Segafredo Selezione Organica koffiebonen

Caffé del Doge Rialto Classico koffiebonen

- iLLY Classico koffiebonen

- Melitta Bella Crema Intenso koffiebonen