Zo maak jij zelf je eigen Espresso Chocolademousse

Je hebt net genoten van een heerlijke maaltijd met vrienden en het is tijd voor het dessert. Ga je voor een espresso of toch voor iets anders? Bij KoffiePiraat hoef je gelukkig niet te kiezen. We voegen gewoon heel subtiel de espresso toe aan het toetje. Zo heb je twee vliegen in één klap.

 

Ingrediënten voor 4 personen 

20 ml espresso (maar meer kan altijd)

150 gram chocolade (Je kiest zelf de smaak die bij je past)

160 ml slagroom

50 gram poedersuiker

2 eieren

250 gram mascarpone

Suiker

Optioneel: Vruchten zoals aardbeien en frambozen

 

 

Bereidingswijze 

Je start direct met de espresso. Zet een klein kopje espresso en laat het kopje afkoelen. Vergeet niet aan je vrienden of familie te vragen of ze zelf geen bakkie lusten. Tijdens het wachten heb je genoeg tijd om de slagroom stijf te kloppen. Leg ongeveer een kwart van de opgeklopte slagroom apart, dit gaan we pas aan het einde gebruiken.

 

Pak de twee eieren en splits de eiwitten van de eierdooiers. Zorg ervoor dat je ze allebei in een andere bak legt. Voeg de poedersuiker toe aan de eiwitten en klop dit tot stevige pieken. Geen zorgen als dit niet direct gebeurt, je moet even geduld hebben. Je bent nog niet klaar met kloppen. Na de eiwitten moet je namelijk nog de eierdooiers luchtig kloppen. Dit gaat gelukkig een stuk sneller dan de eiwitten.

 

 

Chocolade smelten

Het is tijd om de chocolade te laten smelten. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar je moet wel even weten hoe je dit moet doen. Er zijn twee manieren om dit te doen: met behulp van waterdamp of met een magnetron. Gelukkig zijn allebei de methodes erg simpel. En over de chocolade gesproken? Je kunt ook gebruik maken van chocolade druppels. Dit zijn kleine stukje chocolade die een stuk makkelijker smelten.

 

Chocolade laten smelten boven warm water

De klassieke manier om chocolade te smelten heet au bain-marie. Bij deze methode breek je de chocolade in kleine stukjes en leg je dit in een hittebestendige (glas of aardewerk) kom. Zet een steelpan met een klein laagje water op het vuur en zet de kom boven de pan. Zorg er wel voor dat de kom groter is dan de pan. De bodem van de kom mag het water niet aanraken maar de pan moet wel goed afgesloten worden.

 

De pan moet op een laag vuurtje staan. Het water hoeft niet hard te koken, je hebt namelijk alleen de stoom nodig. De hete damp verwarmt namelijk de kom waardoor de chocolade smelt. Roer de chocolade regelmatig totdat alles gesmolten is.

 

Chocolade laten smelten in de magnetron.

Nieuwe technologie brengt ook nieuwe mogelijkheden met zich mee. In de magnetron is het heel makkelijk om chocolade te laten smelten. Breek de chocolade in kleine stukjes en leg ze in een kom (die magnetronbestendig is). Verwarm de chocolade voor 30 seconden op 500 Watt. Doe de deur open en roer de chocolade goed door. Blijf dit proces herhalen totdat de chocolade gesmolten is. Hoe meer chocolade, hoe vaker je dit proces moet herhalen. Zorg er wel voor dat je elke 30 seconden goed blijft doorroeren.

 

Is de chocolade gesmolten? Meng de chocolade met de espresso en eierdooiers. Voeg als laatst de opgeklopte slagroom en eiwitten en meng dit nog eens goed door elkaar. Schenk de chocolade mix in vier verschillende kopjes en zet ze voor 2 uur in de koelkast.

 

 

Tijd om te bouwen.

Het is tijd om je toetje te gaan maken. Meng de mascarpone met de slagroom die je apart had gezet en een klein beetje suiker. Haal de espresso chocolademousse uit de koelkast en voeg een laagje mascarpone toe aan de bovenkant. Als je wilt, is dit het moment om de frambozen of aardbeien toe te voegen.
Ta-da: het is tijd om te genieten van je koffie-dessert.

 

 

Op zoek naar de juiste espresso voor je chocolademousse? Zoek niet verder en kijk bij het assortiment van KoffiePiraat!

- Caffè Izzo Premium ESE- servings

-illy Classico voor Nespresso

-Segafredo Zanetti Selezione Arabica koffiebonen