Zo maak jij zelf je eigen Pumpkin Spice Latte

Overgewaaid vanuit Amerika is dit koffiedrankje in snel tempo een favoriet geworden voor in de herst en winter. Sommige mensen vinden het zo lekker dat ze het het hele jaar door drinken. En waarom ook niet?!

 

De Pumkin Spice Latte wordt bij veel koffietentjes geschonken tijdens de koudere dagen van het jaar, maar als het zo guur is buiten blijf jij misschien wel liever binnen. Bovendien bespaart zelf maken je nog geld ook. 

 

We leggen je hieronder uit hoe je de Pumpkin Spice Latte eenvoudig thuis kunt maken met een recept van KoffiePiraat.

 

 

Ingrediënten voor 1 persoon.

1 - 2 kopjes espresso

1 el zelfgemaakte pompoenpuree (zie hieronder hoe je deze maakt)

200 ml (volle) melk (of gebruik een vegan melkvariant)

0.5 tl Pumpkin Spice kruiden (zie hieronder welke)

1-3 tl suiker

1 tl vanille extract

Optioneel: Slagroom

Voor het Pumkin Spice kruiden mengsel:

1 tl gember

1 kruidnagel

1 tl piment

1 tl kaneel

1 tl speculaaskruiden*

Snufje nootmuskaat

 

Stap 1: Pompoenpuree maken

Voordat je kan beginnen aan je eigen Pumpkin Spice moet je zelf je eigen pompoenpuree maken. 

Start met de oven te verwarmen op 200˚C. Snijd de pompoen in ongeveer gelijke stukken. Gebruik je een hele pompoen? Vergeet dan niet eerst de pompoen te schillen en de pitten te verwijderen. Bak de stukken pompoen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25-30 minuten. Op deze manier worden de stukken goed gaar.

Gebruik je liever geen oven? Het is ook mogelijk om de pompoenstukken te koken. Kook de pompoenstukken gaar in 12-15 minuten. Echter levert het roosteren van de pompoen in de oven meer smaak op.

Zodra de pompoen zacht genoeg is kun je beginnen met pureren. Dit kun je doen met een staafmixer of een vork. De puree kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. 

Tip: vries de pompoenpuree in in een ijsklontjesbakje. Zo heb je altijd een makkelijke voorraad pompoenpuree bij de hand voor je volgende kopje Pumpkin Spice Latte. 

Stap 2: Pumpkin Spice kruiden mengsel maken

Naast de pompoenpuree moet je ook zelf je eigen kruidenmengsel maken. In de meeste winkels is het niet mogelijk om Pumpkin Spice kruiden te vinden. Gelukkig is dit net zo makkelijk als de pompoenpurree. Maak een mix van de kaneel, gember, kruidnagel en piment. Voeg aan dit mengsel een snufje nootmuskaat toe en meng dit. Voor één beker Pumpkin Spice Latte heb je maar 0.5 theelepel nodig. Dit mengsel is genoeg voor ongeveer 4 bekers. Het is ook mogelijk om in een keer een grote hoeveelheid te maken. Je kunt het dan bewaren in een glazen potje voor de volgende keer. 

*Heb je geen kruidnagel, nootmuskaat, piment of gember is huis. Dat is geen probleem. Je kunt 1 theelepel kaneel ook mengen met 1 theelepel speculaaskruiden. Dat is een stuk makkelijker te vinden in de supermarkt.

 

Stap 3: verwarm de melk met de puree, suiker en kruiden

Verwarm de melk in een pannetje. De Pumpkin Spice Latte wordt het lekkerst met een volle melk. Je kunt hier alle soorten die jij graag drinkt voor gebruiken: denk aan bijvoorbeeld sojamelk of amandelmelk.  

Voeg direct de pompoenpuree, suiker en de Pumpkin Spice kruiden toe. Je voorkeur bepaalt de hoeveelheid suiker. Hoe meer suiker, hoe zoeter het drankje. Breng het mengsel aan de kook. Vergeet niet alles goed door elkaar te roeren. Laat het mengsel 5 minuten koken.

Stap 4: voeg espresso en vanille extract toe

Haal de pan van het vuur en voeg de espresso en vanille extract toe. Roer dit nogmaals goed door elkaar en giet het in een grote mok. Heb je liever geen stukje pompoen in je beker? Gooi je drankje door een zeef in je beker.

Stap 5: de topping

Maak je Pumpkin Spice Latte af met slagroom en kaneel.

Geniet ervan!

Welke espresso je het beste kunt gebruiken? Voor het zelf maken van de Pumpkin Spice Latte raden we je een van deze aan: 

 

 

Kimbo Crema Extra koffiebonen

Illy gemalen espresso

Caffe Borbonen koffiebonen

of: 

- Klik hier voor: Mokaflor koffiecups voor Nespresso machines 

Of lees hier over toppings voor op je warme chocolademelk