Kende jij deze thee feitjes al?

Naast koffie is KoffiePiraat stiekem ook een thee fanaat. En we zijn niet de enige: na water is thee het meest gedronken drankje ter wereld. Alleen al in Nederland wordt er per dag 3,5 miljoen liter thee gedronken. Per persoon komt dit neer op ongeveer 3 koppen thee per dag. KoffiePiraat zocht de leukste feitjes over thee voor je op.

 

1. Dezelfde theeplant 

Er zijn ongeveer 1.500 verschillende soorten thee, echter alle theesoorten komen van dezelfde theeplant! De struik - Camellia sinensis - kent zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze struik wordt gebruikt om thee te produceren. Het verschil in de soorten thee zit in de verwerking van de bladen. Zo wordt zwarte thee volledig geoxideerd in het proces terwijl groene thee niet wordt geoxideerd maar gestoomd. Deze bereiding zorgt ervoor dat de thee een andere smaak heeft. Bij vruchtenthee of Earl Grey wordt in een later proces de smaakjes toegevoegd.

 

 

2. Cafeïne in thee

Wist je dat thee ook cafeïne bevat? Nu moet je niet meteen overstappen van koffie naar thee, het cafeïnegehalte in namelijk een stuk lager. De hoeveelheid cafeïne hangt af van het soort thee, de sterkte van het drankje en natuurlijk de grootte van de kop of mok. Gemiddeld bevat een kop thee 30 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter. Groene thee heeft het minst cafeïne. De enige uitzondering op de regel is kruidenthee, die bevat geen cafeïne.

 

 

3. Kruidenthee is geen thee 

Kruidenthee is eigenlijk helemaal geen thee. Het thee-lijkende, warme drankje wordt namelijk niet gemaakt van bladeren van de theestruik. Kruidenthee wordt gemaakt van diverse kruiden met hele andere eigenschappen. Omdat kruidenthee geen cafeïne of looizuur bevat, kunnen mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen de kruidenthee vlak voor het slapen drinken zonder wakker te blijven. 

 

4. Weg met nare geurtjes

Thee is erg goed in het absorberen van geuren. Zo kan het handig zijn om je handen met thee te wassen na het snijden van ui of knoflook. Thee kan ook helpen bij vieze geuren in een koelkast of prullenbak. Leg een gebruikt, droog theezakje op een schoteltje en zet deze op de juiste plek. Dit zakje absorbeert de vieze geuren direct. Heb je geen gebruikte theezakje bij de hand. Koffieprut helpt ook bij vieze geurtjes.

 

 

5. Thee won het gevecht van bier 

Europa kent een bijzondere geschiedenis met thee. Nederland en Portugal waren de eerste landen die thee naar Europa haalden. Echter werd thee het meest populair in Engeland. In 1800 werd thee zo populair dat mensen minder bier gingen drinken. Drie kwart van de bierbrouwerijen kwamen dat jaar zo erg in de problemen dat ze failliet gingen!

 

 

Zin gekregen in een lekker kopje thee na deze feiten? Bekijk hier de het thee aanbod van Koffiepiraat! 

koffiepiraat logo