Wist je dat jij jezelf van je groenste kant kan laten zien vandaag? Het kan al beginnen bij een kopje koffie. Dit zijn de tips van KoffiePiraat om duurzaam te genieten van je bakkie pleur.

 

Waar komt mijn koffie vandaan?

Kiest bewust de locatie van jouw koffie. Het keurmerk van je koffie geeft namelijk aan hoe duurzaam het product is. Zo helpt Fairtrade kleinere koffieboeren met het optimaliseren van de productie en hanteren zij niet-onderhandelbare prijsstandaarden. Op deze manier kunnen de kleine koffieboeren zelfstandig blijven. Een goed alternatief is het UTZ-keurmerk. Dit merk richt zich op goede werkomstandigheden voor medewerkers en het feit dat boeren minder bestrijdingsmiddelen gebruiken op gewassen. Ondertussen is UTZ Certified het grootste keurmerk op gebied van koffie. Dit zijn maar twee voorbeelden van duurzaam koffie. 

 

Wees voorbereid en recycle

Het klinkt logisch maar het gebeurt nog te weinig. Zorg er altijd voor dat je voorbereid op stap gaat. Overweeg om een herbruikbare mok/kopje mee te nemen. Op deze manier gooi je geen papieren bekertje weg en worden er ook minder plastic deksels gemaakt. Daarnaast kan het ook voordelig zijn voor de portemonnee. Grote bedrijven over de wereld bieden steeds meer korting aan als klanten herbruikbare bekers meenemen. In Nederland kan je dit doen bij o.a. Starbucks. Zij geven kortingen om klanten aan te moedigen hun eigen herbruikbare producten mee te nemen.

Naast bekers kun je ook letten op overige plastic producten. Neem bijvoorbeeld geen plastic rietje bij je ijskoffie maar drink gewoon uit het glas. Natuurlijk kun je ook je eigen herbruikbare, ijzeren rietje kopen en meenemen.

 

Hergebruik je koffiedik

Je hoeft je koffiedik niet meteen weg te gooien! Je kunt het prutje goed gebruiken voor andere doeleinden. Wist je bijvoorbeeld dat koffiedik gebruikt kan worden als kunstmest. Als je het koffiedik mengt met je compost wordt er extra stikstof toegevoegd aan het materiaal. Dit zorgt onder meer voor betere verdeling van het water en beluchting van de aarde. Koffiedik kan ook gebruikt worden om vieze geurtjes te absorberen of als een eco-friendly manier om vet van pannen te verwijderen. De mogelijkheden zijn eindeloos met je koffieprutje.

 

Koffie met zo min mogelijk elektriciteit

Tegenwoordig kun je een groot apparaat gebruiken om goede koffie te zetten, of je kunt het gewoon zelf doen met een aantal kleine tools. Zo kun je denken aan een Chemex of een French Press. Het fantastische aan deze apparaten is dat je geen elektriciteit nodig hebt. Op deze manier bespaar je op kosten en help je ook nog eens de natuur. Daarnaast kun je deze kleine apparaten overal meenemen. Zo kun je op locatie genieten van dezelfde koffie als thuis.

Gebruik je liever toch een apparaat? Dat is natuurlijk geen probleem. Let er wel op dat je na gebruik de machine volledig uit zet. Stand-by modus gebruikt namelijk nog steeds stroom. Mogelijk moet je iets langer wachten op je kopje koffie, maar dat is het zeker waard.

 

Maak niet meer dan nodig is

Hoe vaak is het voorgekomen dat je koffie moet weggooien. Uiteindelijk heb je niet meer genoeg tijd of ben je zo druk bezig dat de koffie ondertussen koud is geworden. Je kunt de pot weer eens weggooien. Dit is niet alleen zonde van jouw koffie maar ook voor het milieu. Let bewust op het aantal kopjes dat je zet. Je kunt altijd meer zetten.

 

Direct beginnen met duurzaam genieten van je koffie? KoffiePiraat raadt deze producten aan.

Klik hier voor: Caféclub Crema Espresso koffiebonen

Klik hier voor: Café Intención Ecológio koffiebonen

 

koffiepiraat logo