Welk land drinkt de meeste kopjes koffie?

Koffie is ondertussen niet meer weg te denken uit onze wereld. Het is niet gek dat sinds 2014 er een International Coffee Day bestaat. Deze dag staat geheel in het teken van koffie, maar deze vijf landen vieren elke dag eigenlijk wel Internationale Dag van de Koffie. Dit zijn de top 5 koffiedrinkende landen over de hele wereld. Het aantal kopjes koffie is gemiddeld per hoofd van de bevolking berekend.

 

5. Oostenrijk

1.51 kopjes koffie per dag

Het komt vast niet als een verrassing dat Oostenrijk in de top 5 staat. In Wenen werd in 1638 namelijk het eerste koffiehuis van Europa geopend. Koffie was in deze tijd echt voor de dichters en intellectuelen. Tegenwoordig is koffie ook voor de gewone burger. Gemiddeld drinkt de Oostenrijker namelijk 5.5 kg gemalen koffie op jaarbasis

 

4. Slovenië

1.68 kopjes koffie per dag

De hoge koffieconsumptie van Slovenië is overgenomen van Turkije. De Turkse koffie is namelijk erg populair in dit land. De Turška Kava wordt gecombineerd met melk en slagroom. Dit is zeker nodig want de koffie wordt erg sterk gedronken. Ongefilterde koffie wordt met water 3 keer aan de kook gebracht. Aan het einde wordt er ook nog eens suiker toegevoegd.

 

3. Nederland

1.84 kopjes koffie per dag

Hoog in de top 10 is ons eigen landje terug te vinden. Nederlanders houden namelijk erg van koffie. De meeste koffie wordt nog steeds thuis tijdens koffietijd gedronken. Echter zijn koffiebars of koffie on-the-go steeds populairder aan het worden. Daarnaast heeft Nederland ook een belangrijke geschiedenis met koffie in Europa. De eerste Europeaan die een koffieplant naar Europa bracht was een Nederlander. Pieter van den Broek bracht de plant mee naar Nederland vanuit Yemen.

 

2. Noorwegen

1.98 kopjes koffie per dag

Koffie is erg populair in Scandinavische landen. Drie landen staan namelijk in de top 10 van de meest koffiedrinkende landen en Noorwegen gaat voor zilver. Koffie wordt in dit land meerdere malen per dag gedronken tijdens ontbijt, middageten en avondmaal. Koffie wordt hier niet alleen gedronken voor de smaak of om wakker te blijven: veel Noren geven aan dat ze ook koffie drinken om warm te blijven tijdens de koude winter.

 

1.Finland

2.64 kopjes koffie per dag

Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken. Dat is bijna een hele kop koffie meer dan Nederland. In Finland is er geen speciaal moment voor koffie, elke moment is een goed moment. De koffiebonen in Finland zijn lichtgebrand en zijn dus minder sterk van smaak. Dit is één van de redenen dat de Finnen zoveel koffie kunnen drinken. De gemiddelde Fin drinkt ongeveer 12 kg koffie per jaar.

 

Net als de Finnen zin in licht gebrande koffie? Dit zijn de aanbevelingen van KoffiePiraat.

- Lavazza Tierra! Koffiebonen

- Caféclub Crema Schümli koffiebonen

 

 

koffiepiraat logo