Vietnam: een land van innovatieve koffie

In 1665 werd het eerste koffiehuis geopend in Europa en de rest is geschiedenis. Koffie is ondertussen niet meer weg te denken uit ons landje, maar hoe zit het eigenlijk met koffie in andere landen? Ieder land heeft zijn eigen wijze en methodes om koffie te drinken. Vandaag nemen we een kijkje in de koffiecultuur van Vietnam.

 

Een echt koffieland 

Je zou het niet meteen denken maar Vietnam is een echt koffieland. Het land produceert het twee na grootste koffieproduct van de hele wereld. In Vietnam is het gebruikelijk dat je de ochtend begint met een ontzettend sterk bakje koffie. Koffie is zo essentieel in de lokale cultuur dat het echt als een levenswijze gezien kan worden.

 

Koffie werd origineel geïntroduceerd door de Franse kolonisten. Echter heeft de Vietnamese koffie een flinke groei gekregen in de jaren ‘90. Ondertussen is de koffieboon een belangrijk exportproduct voor Vietnam. Over het algemeen worden vooral Robusta koffiebonen geproduceerd. Vietnamese koffie wordt veelal voor melanges gebruikt in verband met de kwaliteit. De laatste jaren wordt de Arabica boon echter steeds meer geproduceerd om het imago van de Vietnamese koffie een boost te geven. De meeste koffieplantages zijn te vinden in de bergen van Da Lat. 

 

Ondanks dat de meeste koffiebonen uit het gebied van Da Lat komen, is hoofdstad Hanoi echt de koffiehoofdstad van Vietnam. Iedereen drinkt hier koffie. Op straat zie je overal oude mannetjes op lage krukjes koffie drinken - alleen of met vrienden. Daarnaast vind je overal koffiecafé’s. Deze café’s serveren over het algemeen geen voedsel. Vietnamezen drinken koffie puur om de koffie. Wel zie je mensen vaak zonnebloempitten eten om de honger te stillen.  

 

Leven van de koffiefilter 

Vietnamezen drinken vaak hun verse koffie met gecondenseerde melk. Het was voor de kolonisten namelijk erg moeilijke om verse melk te vinden en deze traditie bestaat nog steeds. De intense Vietnamese koffie wordt traag gezet met een klein, roestvrij apparaat. Het apparaat, genaamd Phin, zet gemiddeld 300ml koffie. De Phin is een Franse uitvinding overgenomen door de Vietnamezen.
Koffiezetten met een Phin is geen ingewikkeld proces, zo wordt er geen complexe machine gebruikt en zit er geen papier filter in. Een Phin past op elke kopje koffie en het is een simpel apparaat dat overal verkrijgbaar is. Ondanks dat de Phin niet ingewikkeld is, is de koffie wel uniek. Zo is de koffie minder geconcentreerd dan espresso, maar intenser dan filterkoffie. Vaak wordt er ook ijs toegevoegd aan het warme kopje koffie. Het is namelijk ontzettend heet in Vietnam.

 

Koffie met een twist

Smaakvolle, intense koffie met gecondenseerde melk is niet de enige manier waarop men koffie drinkt in Vietnam. Het land kent een aantal unieke variaties. Eén van de bekendste varianten is Egg Coffee genaamd Ca Phe Trung. Egg Coffee is terug te vinden in het noorden van het land, Hanoi staat er bekend om. Eigeel gecombineerd met gecondenseerde melk wordt omgetoverd in een luchtige schuimlaag. Deze schuimlaag wordt toegevoegd aan donker gebrande koffie. Egg Coffee werd in de jaren ‘40 uitgevonden omdat er bijna geen verse melk te vinden was.

 

Naast koffie brachten de Franse kolonisten ook yoghurt met zich mee. De yoghurt werd toen met van alles gecombineerd: van gefermenteerde rijst tot verse mango en natuurlijk ook koffie. Yoghurt Coffee (Sua Chua Ca Phe) is een combinatie van zwarte koffie met romige yoghurt. Klinkt misschien als een rare combinatie maar het past perfect bij elkaar.

 

In het Noorden hebben ze dus Egg Coffee, maar in het zuiden staan ze ook bekend om hun koffie: de Coffee Smoothies. Sinh to Ca Phe speelt een steeds grotere rol in de koffiecultuur van Vietnam. In de grootste stad van Vietnam worden koffiebonen toegevoegd aan sapodilla. Dit is een tropische vrucht rijk aan een wit, kleverig melksap. Deze combinatie van fruit en koffie heeft dus de Coffee Smoothies gecreëerd en overal in het land gebruiken ze nu verschillende vruchten voor hun koffie. 

 

 Heb je nu zin gekregen in smaakvolle, intense koffie? Dit zijn de aanbevelingen van KoffiePiraat: 

- Lavazza Gran Riserva koffiebonen

- De Roccis Espresso Oro koffiebonen

koffiepiraat logo