Welke koffiebonen passen het beste bij jou?

Vandaag de dag zijn er enorm veel verschillende producenten van koffiebonen. Hierdoor zijn de keuzemogelijkheden gelijk ook een stuk groter dan ooit tevoren. Als consument is het dan niet altijd even makkelijk om door de bomen het bos te zien. Je weet niet welke koffiebonen goed zijn en welke opties wat minder blijken. Daarom duiken we er hier bij deze wat dieper in.

Welke koffiebonen zijn er?

Laten we om te beginnen bekijken welke koffiebonen er überhaupt zijn. Wat zijn op dit moment bijvoorbeeld de dominante soorten?

In de praktijk zijn vooral de koffiesoorten Arabica, Robusta en Liberica bekend.

De Arabica koffiebonen is de meest populaire. De koffiebonen groeien gemiddeld op 1500 meter hoogte. Hier loopt de boon minder gevaar, wat leidt tot een relatief laag cafeïne gehalte. De aanwezige cafeïne is namelijk een beschermingsmechanisme tegen allerlei ziektes.

De Robusta koffiebonen zijn in de basis sterker dan de Arabica koffiebonen. Ze groeien maximaal op 600 meter hoogte en hebben juist wel een hoog cafeïnegehalte. Het levert een wat scherpere smaak op.

Tot slot is er de minder bekende Liberica koffieboon. Deze zijn van een wat mindere kwaliteit en bovendien erg duur om te produceren. Een combinatie die ertoe leidt dat je ze steeds minder vaak tegenkomt.

Kiezen uit een ruim assortiment koffiebonen

Wat de Arabica en Robusta koffiebonen betreft, zijn er tal van verschillende aanbieders. Dit betekent dat je een zeer ruim assortiment hebt om uit te kiezen.

Hou je van een wat meer zachte, lichtzoete smaak? Dan doe je er waarschijnlijk goed aan om een van de Arabica koffiebonen een kans te geven. De verfijnde smaak valt bij de gemiddelde koffiedrinker erg goed.

Ben je juist meer een liefhebber van een stevige, krachtige en daardoor ietwat bittere koffiesmaak? Dan zit je met de Robusta koffiebonen helemaal goed. Ze bevatten over het algemeen wat meer cafeïne, waardoor je van de koffie een echte kick krijgt.

Nu zelf koffiebonen kopen

Ben je op dit moment dus op zoek naar nieuwe koffiebonen? En weet je niet precies welke koffiebonen je moet kopen? Begin dan met het maken van een afweging tussen Arabica en Robusta koffiebonen. Onze top koffiemerken zijn onder andere Lavazza, Illy, Segafredo, Pellini, Caffe Morandini, Caffe Molinari. Stuk voor stuk bieden ze koffiebonen aan die bekend staan om hun hoge kwaliteit.

Zo bieden Illy, Segafredo en Lavazza koffiebonen bijvoorbeeld de combinatie van een hoge kwaliteit en een groot keuzeassortiment. Hierdoor ben je heel precies in staat om de koffie te drinken die jij persoonlijk lekker vindt. Bij Koffiepiraat doen we uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van deze merken. Hierdoor weten we zeker dat je de kwaliteit in ieder kopje koffie opnieuw proeft. Zo produceert Lavazza al 120 jaar topkwaliteit koffiebonen, terwijl een merk als Illy richting de 100 jaar gaat. De ultieme combinatie van expertise, passie voor het vak en een hoge kwaliteit koffieboon.