Je koffiebonen thuis vers houden

Er gaat niets boven koffie, gemaakt van jouw favoriete, net gemalen verse koffiebonen. Een pak koffiebonen is na het openen van het pak nog zo’n zes maanden houdbaar. De smaak van de bonen echter, gaat na het openen van het pak gelijk achteruit omdat de bonen in aanraking komen met lucht (zuurstof), vocht en licht. Dat de smaak van je koffie achteruit gaat, dat wil je natuurlijk niet. 

Hoe zorg je ervoor dat de laatste koffiebonen in het pak nog net zo lekker smaken als de eerste, toen je het pak net open maakte? Met deze persoonlijke tips en tricks van de Koffie Piraat hou je je koffiebonen vers. 

De verpakte verse koffiebonen thuis

Het pak koffiebonen dat jij thuis krijgt is voorzien van een ventiel. Koffiebonen worden door de koffiebrander altijd zo snel mogelijk na het branden verpakt. Omdat de koffiebonen zo snel na het branden ingepakt worden werkt dat brandingsproces altijd nog een beetje door in de bonen. Het ventieltje zorgt ervoor dat er nog wel gassen uit kunnen, maar dat er geen zuurstof in kan. Als je de verpakking niet van een ventiel zou voorzien om de gassen te laten ontsnappen is de kans groot dat het pak zou knappen onder de druk van de opgebouwde gassen.

Na het openen van de verpakking

Zodra je de verpakking opent komen licht, lucht en vocht in aanraking met jouw bonen. Veel mensen pakken wat bonen uit het pak en frommelen het pak dan weer dicht. Wij raden je aan om de bonen niet in het pak te bewaren als je de smaak van de koffiebonen zo optimaal mogelijk wilt houden. Het is namelijk erg lastig om het pak goed luchtdicht te houden. 

Hoe bewaar je koffiebonen het beste?

De koffiebonen bewaar je op zo’n manier dat er zo min mogelijk lucht (zuurstof), licht en vocht bij kan. 

Donker en vochtvrij

Licht en vocht zijn het makkelijkst op te lossen. Zet de bonen weg op een donkere plek of in een niet-lichtdoorlatend blik. Bewaar de koffiebonen niet in de koelkast of in een kelder want dat zijn vochtige plekken. 

Luchtdicht

Je verpakking luchtdicht maken is wat lastiger maar wij hebben een aantal tips die je zullen helpen:

  • Bewaar de bonen in wekpotten - die je vervolgens donker wegzet
  • Doe een plastic wrap onder de deksel van het blik zodat er geen lucht door de kiertjes kan komen
  • Maak gebruik van een speciaal vacuüm sealer apparaat waarmee je voedingsmiddelen vacuüm vrij in kunt pakken. 
  • Of gebruik speciale plastic zakjes die je vacuum kunt maken door bijvoorbeeld met een rietje de lucht eruit te zuigen. 

Verdeel in verschillende porties

Wat ook handig is, is om je koffiebonen in kleinere porties te verpakken. Dan hebben de porties die je hebt weggezet niet te lijden onder dat je het koffieblik of je andere verpakking telkens open en dicht maakt. 

Kortom

Je koffiebonen zijn na openen zeker nog 6 maanden houdbaar. Je koffiebonen vers van smaak houden is vooral een kwestie van op de juiste manier opbergen. We hopen je met bovenstaande tips op weg te hebben geholpen zodat jij elke dag weer kunt genieten van je zelf gemalen verse koffie.