Koffie en je gezondheid

Er doen verschillende verhalen de ronde maar wees gerust: koffie drinken is goed voor je gezondheid. Wij vertellen je er hieronder meer over. 

Velen van ons genieten elke dag dag van koffie. Misschien herken je het: dat als je partner (of misschien jijzelf wel) vergeten is om op tijd koffie te bestellen - je ‘s morgens best chagrijnig kunt worden van dat lege blik. Je dag beginnen zonder koffie is echt niet fijn!

Hoe bewuster we worden van de invloed van voeding op onze lichaam en geest, hoe meer we ook willen weten wat koffie met ons doet. We zetten hieronder een aantal gezondheidsfeiten voor je op een rijtje. 

Koffie hydrateert 

Er wordt weleens gezegd dat koffie het vocht uit je lichaam onttrekt. Dit fabel is gebaseerd op dat in Italië je bij je koffie vaak een glas water geserveerd krijgt. Het glas water is echter bedoeld om je smaakpapillen te neutraliseren. Koffie is even hydraterend als elke andere drank. Je kunt dus prima koffie drinken om je vochtinname op peil te houden. 

Koffie is vet- en caloriearm

Koffie is gezonder voor je dan de meeste vruchtensappen en melkdranken. Het bevat namelijk geen vet en (vruchten)suiker. Koffie staat zelfs in de schijf van vijf omdat het zo calorie-arm is. We hebben het dan natuurlijk wel over zwarte koffie, dus zonder melk en suiker. Bovendien zitten er in koffie geen kunstmatig toegevoegde smaakversterkers. Het verschil in smaak komt tot stand door de verschillende manieren waarop de koffie is gebrand en de plaats van herkomst van de bonen. 

Wetenschappelijk onderzoek

Er is het afgelopen jaar ook weer veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en de uitkomsten zien er goed uit. Het drinken van koffie wordt in verband gebracht met:

  • Minder risico op leverziekte
  • Minder risico op hartfalen
  • Minder risico op Alzheimer’s

Dit zijn stevige gezondheidsvoordelen die we niet voor het eerst lezen. Toch houden we een lichte slag om de arm. We baseren onze informatie op wat wij lezen op bijvoorbeeld de website van ‘het kenniscentrum voor koffie en gezondheid’, maar zijn zelf natuurlijk geen wetenschappers. 

Koffie: de Mentale voordelen 

Dat koffie met cafeïne je een extra mentale oppepper geeft is welbekend. Vooral in de winter, als de dagen kort en donker zijn is dit meer dan enkel een leuke bijkomstigheid. Onderzoek (dat we wederom lazen op het ‘kenniscentrum voor koffie en gezondheid’) laat zien dat ons humeur er aanzienlijk van verbeterd als we koffie drinken. We voelen ons beter. Hoe fijn is dat?! Bovendien stimuleert het ons werkgeheugen en zijn we tijdens de dag alerter als we koffie drinken. 

Koffie en sport

Waar ook veel over geschreven wordt is het gunstige effect van koffie op je sportprestaties. Koffie is goed voor je bloedsomloop en helpt daarom onder andere je spierherstel. We schreven hier al eerder eens een blog over. Wil je meer lezen over koffie en sport dan kan dat hier. 

Hoe zit het met koffie en cholesterol?

Ook dit zochten wij al eens helemaal voor je uit. De uitgebreide informatie hierover vind je hier. In het kort komt het er op neer dat als je de koffie filtert je de schadelijke stoffen uit je koffie filtert en koffie dan prima in een cholesterol verlagend dieet past. 

Kortom: is koffie gezond?

Wij zijn er van overtuigd dat koffie goed voor je is. Steeds meer onderzoeken laten zien dat het drinken van koffie allerlei gunstige effecten heeft op je lichaam en geest. Geniet dus lekker van je kopje koffie - al was het alleen al om de smaak!