Ervaar pure smaak met Single Origin koffie bij KoffiePiraat 

Het is je vast wel opgevallen: er zijn heel veel verschillende smaken koffie. Dat hoeven wij bij KoffiePiraat je niet te vertellen. Mogelijk ben je tijdens je zoektocht naar het perfecte bakje de term Single Origin tegengekomen. Maar was is nu precies Single Origin koffie? KoffiePiraat zocht dit voor je uit:

 

Eén voor allen, allen voor één

De naam zegt het al, Single Origin koffie wordt gemaakt van één boon, die op één locatie wordt geoogst. De locatie heeft niet altijd dezelfde grootte te hebben. Dit kan variëren van een speciale regio, één land of een specifieke boerderij. Iedere regio heeft haar eigen ecologische omstandigheden die perfect kunnen zijn voor de koffiebonen. Zo kun je denken aan het weer, de bodem en de ligging van de plantages. Daarnaast heeft iedere regio ook een eigen manier van verwerken. Deze elementen proef je terug in de pure smaak van de Single Origin koffie. Zo herken je Single Origin koffie uit Brazilië aan de zoete smaak en heeft de koffie in Ethiopië veel ondertonen van fruit.

 

 

Eenkennig exclusiviteit

Single Origin koffie wordt vaak gezien als de superieure soort koffie. Hoe kleiner de locatie, hoe exclusiever de koffie. Koffie van één boerderij of estate heeft zelfs een eigen naam gekregen: Single Estate koffie. Deze exclusiviteit brengt een aantal zeldzame Single Origin koffiesoorten met zich mee. De koffie wordt geteeld op een heel klein deel van een kwalitatief goede boerderij. De boer kiest in dat geval voor een gebied met erg veel zon, uitzonderlijke grond of een ander element. Deze koffie worden ook wel micro-lot koffie genoemd.

 

 

Blends versus Single Origin

Naar het aantal verschillende soorten koffiebonen in je kopje koffie zitten er nog een aantal verschillen tussen blend en Single Origin koffie. Zo wordt Single Origin koffie licht gebrand tegenover het goed branden van een blend. De koffie wordt licht gebrand om de unieke, originele smaak van de regio te behouden. Blends hebben vaak een uniforme smaak die perfect geschikt is om te combineren met melk, zoet- en smaakstoffen. Dit zie je niet gebeuren bij een Single Origin koffie. Het is de bedoeling dat je dit altijd zonder toevoegingen drinkt, dus ook geen suiker. Single Origin koffie is dan ook perfect voor een espresso terwijl blends vaker gebruikt worden voor latte’s en cappuccino’s

 

 

En de winnaar is ….

Is een Single Origin koffie dan echt zoveel beter dan een blend? Dat is erg moeilijk te zeggen want je hebt te maken met twee verschillende koffiesoorten. Het hangt echt af van de koffie die je wilt drinken. Single Origin koffie gaat om een ervaring en de uniekheid van het gebied. Deze koffie is zorgvuldig geselecteerd op unieke eigenschappen en karakteristieken.

Blends worden vaak gebruikt om een specifieke smaak en bonen te combineren. Het draait hier niet om de pure smaak maar om een bijzondere geur, smaak en mondgevoel. Dit betekent niet dat blends niet worden gemaakt door kwalitatieve koffiebonen. Het hangt dus echt van je eigen smaak af.

 

Wil je genieten van een unieke koffie ervaring met een pure smaak? Kies voor een Single Origin koffie van KoffiePiraat! Dit zijn onze aanraders:

Caffè Mauro El Salvador

- Lavazza Single Origin Cereja Passita Brazil