Venetië voor de koffieliefhebber

Venetië: een iconische stad waar iedereen wel van gehoord heeft. Zelfs als je er zelf niet geweest bent, ben je waarschijnlijk bekend met de kanalen, gondola’s en het ongeëvenaarde straatbeeld. Maar wist je dat Venetië ook een geweldige stad is als je van koffie houdt? Hier zijn KoffiePiraat’s 5 redenen waarom een tripje naar Venetië zeker de moeite waard is:

1. De rijke koffie geschiedenis.

Bij Venetianen zit koffie in hun bloed, en dat bedoelen we bijna letterlijk! De Venetianen zijn verantwoordelijk voor het introduceren van koffie in Europa. Het eerste document dat over koffie spreekt, is afkomstig uit 1585. Er wordt daar dus al bijna 500 jaar koffie gedronken! De Venetiaanse handelaren kwamen tijdens hun reizen in de 16e eeuw in contact met koffie. Vanuit het Midden-Oosten importeerden zij de koffiebonen toen naar Venetië. In het begin werd dit hun echter niet met dank afgenomen. Het Christelijke Italië wilde niks te maken hebben met een drankje dat uit het Islamitische oosten kwam. Gelukkig was daar toen Paus Clement VIII: nadat hij dit ‘heidense’ drankje dronk en verliefd raakte, suggereerde hij dat het juist een zonde zou zijn om de hemelse koffie de verbannen. Nadat koffie goedgekeurd werd door Paus Clement VIII, was koffie niet meer weg te denken uit Venetië.

2. Een café op elke hoek

Koffie in Venetië werd zó populair dat rond 1683 het eerste ‘Café’ geopend werd op Piazza San Marco. Dit was alleen maar het begin en hierna doken overal café’s op. In een Café kon je meer dan alleen koffie drinken. Hier kwamen mensen van alle standen - aristocraten, professoren, studenten, handelaren en ‘gewone burgers’ - samen om in een comfortable atmosfeer met elkaar te praten, eten en drinken. Al snel werden café’s een belangrijk concept binnen de Venetiaanse cultuur en dat is nog steeds te merken. Met de overweldigde keuze aan café’s, is Venetië nog steeds dé plek om ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds en tussendoor koffie te drinken met vrienden, familie, onbekenden of alleen.

3. Staand koffie drinken

We moeten toegeven dat Venetië niet de goedkoopste bestemming voor een city trip is. Gelukkig hebben de Venetianen daar een oplossing voor: staand, aan de bar, koffiedrinken. Dit is niet alleen goedkoper (want je betaald geen servicekosten) maar geeft je ook de kans om te kletsen met je barista! Barista’s in Venetië zijn trots op hun baan en geven je graag tips over koffie of de stad. En wie weet: misschien loop je wel weg met een nieuwe, levenslange vriendschap.

4. Caffè Del Doge wordt in 120 gelegenheden verkocht

Als je in Venetië bent, moét je echt koffie van Caffè Del Doge proeven. Hun eigen café, vlak bij de Rialto brug, wordt als één van de beste koffieplekjes van Venetië aangeschreven - door toeristen maar ook Venetianen - en op Tripadvisor staat dit café dan ook in de top 5! Daarnaast wordt de koffie van Caffè Del Doge ook op 120 andere plekjes geschonken. Zo kun je dus op veel plekken in Venetië genieten van een van onze favoriete koffiemerken.

5. Koffie met uitzicht

Italianen weten hoe ze sfeer aan een gebouw moeten geven en Venetianen zijn daar geen uitzondering op. Elk café dat je instapt - maakt niet uit hoe budget of luxe - overvloeit bijna met authentieke sfeer. En dan hebben we het nog niet eens over de terrasjes gehad! Het klopt dat het misschien wat extra kost om op een terras te zitten, maar als je naast het Grand Canal aan je kopje koffie nipt en uitkijkt over de gondola’s, is dat het zeker waard!

Wil jij ook een Venetiaanse koffie ervaring, maar dan in je eigen huis? Probeer dan hier de producten van Caffè Del Doge!

 

koffiepiraat logo