Acrylamide in koffie, hoe zit dat?

Er wordt steeds meer gesproken over Acrylamide: een stofje dat vrij kan komen wanneer voedsel met veel zetmeel wordt verhit boven 120°C. In Amerika moet er zelfs een waarschuwingslabel op alle koffieproducten komen. Dit is natuurlijk niet voor niks: in muizen en ratten is het stofje namelijk kankerverwekkend gevonden, maar bij mensen is er nog niet veel over bekend. In 2015 heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) echter wel bekend gemaakt dat Acrylamide dat in voeding zit toch als mogelijk kankerverwekkend gezien wordt. Acrylamide komt vrij tijdens het bakken en frituren van onder andere aardappel, brood, granen en ja, ook bij het branden van koffiebonen.

 

Acrylamide en Koffie

Tijdens het branden van alle soorten koffiebonen kan er acrylamide ontstaan. Bij Robusta koffiebonen is de kans hiervan echter groter dan bij Arabicabonen en reguliere koffie bevat minder hoeveelheden Acrylamide dan surrogaat- en oploskoffie. Moet je hierom je kopje koffie dus laten staan? Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum*, zegt van niet: “Koffie past in een gezond voedingspatroon. Een paar koppen koffie per dag kan prima. Het heeft zelfs een positief effect op de gezondheid. Je verkleint hiermee het risico op hart- en vaatziekten en diabetes”. Ze raadt aan om te minderen in friet, koekjes en chips omdat dit de belangrijkste bronnen van Acrylamide zijn.

Lees hier meer over Acrylamide en een gezond dieet op de pagina van het voedingscentrum

*Bron: Artikel van Wieke van der Vossen

 

koffiepiraat logo