In gesprek met de eigenaren van Royal Chai tea

Chai tea wordt steeds bekender in Europa. Het drankje dat oorspronkelijk uit India komt is er in veel verschillende smaken, waarvan sommigen het bestaan niet eens af wisten. Prakash Pandit en zijn zoon Dharmesh vertellen ons meer over hun Royal Chai.

Hoe het begon

Royal Chai is rond 2008 ontstaan in Groot-Brittannië. Vanuit India nam Prakash smaken van verschillende kruiden en specerijen mee naar Groot-Brittannië. Chai tea was op dit moment nog niet bekend daar, alleen smaken als chocola en karamel. Dit zijn echter niet de originele smaken van een echte chai tea. In 1970 vroeg de vader van Prakash aan hem waarom hij geen chai maakte, hij zou tonnen verdienen volgens hem. Maar Prakash wilde dit niet. In 2001 verloor hij zijn baan en moest op zoek naar een nieuwe baan. Op het moment dat zijn vrouw hem een kopje thee aanbood, schoten de woorden van zijn vader zijn hoofd binnen. “Ik stond op, knuffelde mijn vrouw en vertelde haar dat hij thee zou gaan maken,” vertelt Prakash.

Authentieke chai

Zoals gezegd waren nog maar weinig mensen bekend met de authentieke smaken van een echte chai. Royal Chai. Dat zijn smaken als kaneel, gember en kardemom, die allemaal een hele goede werking hebben op de gezondheid. In India heeft iedereen een eigen samenstelling van een masala, dus het was ook een kunst om deze goed op de markt te krijgen. Prakash probeerde met zijn product niet bekend te staan als een poederthee, maar als een echte, authentieke chai, die je binnen een paar seconden klaar hebt.

Steeds populairder

Een grote uitdaging voor Prakash was om mensen kennis te laten maken met de chai. Zo een 70% kent Royal Chai nu, maar dat betekent dat 30% de chai nog niet kent. Er zijn dus nog vorderingen. Ook was een uitdaging om een chai te maken die voor zowel Indiërs als Europeanen lekker is. Indiërs houden namelijk van een sterke chai en Europeanen minder. Hierop bedachten Prakash en Dharmesh om te spelen met water; hoe meer water, hoe lichter de smaak en hoe minder water, hoe sterker de smaak. Uitbreiding is altijd mogelijk, maar het moet in kleine stapjes. “We moeten niet rennen, maar lopen”, zegt Prakash. Het uiteindelijke doel voor Prakash is om met pensioen te gaan, het stokje over te geven aan Dharmesh, maar nog wel langs de zijlijn mee te kijken.

Tot slot: met wie zou Prakash een kopje Chai Tea willen drinken?

“Ik zou een kopje Chai drinken met de Indiase actuer Amitabh Bachchan. Ooit kwam hij in Groot-Brittanië, vanuit Schotland. Op een event wilde hij graag thee en hij kreeg Royal Chai. Hij vond dit wonderbaarlijk lekker en dat vond ik heel bijzonder. Met hem zou ik daarom nog eens een kopje Chai willen drinken.

Benieuwd naar alle smaken van Royal Chai? Bekijk ze HIER