Is koffie gezonder dan thee?

Veel mensen vragen zich af, is koffie nu gezonder of toch thee?

En waarom zou je het een verkiezen boven het ander? Wat zit er precies achter de redenering? Je hoort best vaak dat mensen voor één van beide opties een voorkeur hebben. Meestal worden ze allebei wel gedronken, maar heeft men de één toch net iets liever dan de ander.



Koffie

Het is wel bekend dat koffie gemaakt wordt van koffiebonen. Zo’n boon is officieel een vrucht. Meestal gaat het dan om een Arabicaboon een Robustaboon of een combinatie van beiden. De Arabicaboon is wat minder sterk en bevat dus ook beduidend minder cafeïne. Er komen bij het drinken van koffie allerlei gezondheidseffecten kijken, zoals de werking van de vitaminen, verbetering van atletische prestaties, meer alertheid en een verhoogd metabolisme. Twee van de meest populaire koffiebonen zijn die van de merken Illy en Lavazza.



Thee

Thee heeft een stuk langere en rijkere historie dan koffie. Het wordt al duizenden jaren gedronken en is origineel ontstaan in China. Ook thee heeft een aantal gezondheidseffecten. Dit uit zich voornamelijk in een verhoogde weerstand dankzij de antioxidanten, een verminderde kans op hart- en vaatziekten er het zou zorgen voor een kleinere kans op bepaalde kankersoorten.

Koffie of thee?

Afgaande op de gezondheidseffecten is het waarschijnlijk een ‘of-vraag’ met een ‘en-antwoord’. Beide drankjes hebben zo hun eigen voordelen. Drink dus vooral wat je zelf lekkerder vindt. Als je dan toch graag een winnaar wilt aanwijzen, dan is dit waarschijnlijk koffie. De lijst van gezondheidseffecten is net iets langer en bevat enkele meer significante effecten.