Van nature is het niet vreemd als koffiebonen enigszins bitter smaken. Dit is namelijk het gevolg van de cafeïne die erin zit. Het is namelijk vaak juist de bedoeling dat ze wat ‘scherp’ overkomen. Echter moet dit natuurlijk niet te erg het geval zijn. De koffie begint dan echt bitter te smaken, wat men juist vaak weer als een stuk minder lekker ervaart. Om die reden is het belangrijk om erachter te komen waarom koffiebonen soms bitter smaken. En welke koffiebonen er vervolgens zijn die niet bitter zijn.

Waarom zijn koffiebonen bitter?

Laten we beginnen met achterhalen waarom koffiebonen nu eigenlijk bitter zijn. In de basis is de aanwezige hoeveelheid cafeïne dus een belangrijke veroorzaker van de bittere smaak. Maar daar blijft het niet bij. Want wat gaat er nu precies schuil achter dit verschijnsel? Koffiebonen zijn om de volgende redenen (extra) bitter:

  • Koffie heeft te lang getrokken: Wanneer je de koffie te lang laat trekken, voegen ook de niet lekkere smaakstoffen zich uit de bonen in je koffie. De koffie heeft dan simpelweg te lang getrokken. De ‘vieze’ smaakjes hebben dan de kans gekregen om ook aan de koffieboon te ontsnappen en in je koffie terecht te komen. Duurt dit te lang? Dan neemt de bittere koffiesmaak de overhand.

  • Vieze koffiemachine: Een ander mogelijk probleem is een vieze koffiemachine. Heb je deze voor een te lange periode niet schoongemaakt? Dan komen er kleine vuiligheden in je koffie terecht. Uiteraard is ook dit vrij ongewenst. Zeker wanneer ze een serieuze invloed hebben op de smaak van je koffie.

  • Te oud water: Verder is er nog te oud water. Veel mensen vergeten vaak het water te verversen bij het zetten van koffie. Een keertje kan dit geen kwaad. Zit het water echter al voor een vrij lange periode in de koffiemachine? Dan gaat dit een negatieve invloed hebben op de koffiesmaak.

  • Slechte koffiebonen: Tot slot zijn er dan nog de slechte koffiebonen die potentieel de oorzaak zijn van de bittere smaak. Zeker verkopers van de extra goedkope koffiebonen besteden vaak te weinig aandacht aan het optimaliseren van de smaak. Hierdoor krijgen de bittere elementen de overhand. Er ontstaat dan misschien wel goedkope koffie, maar deze is vervolgens niet echt lekker.

Heb je dus het idee dat je koffiebonen bitter zijn? Dan is het mogelijk dat een van de bovenstaande punten hier de oorzaak van is. Is dit niet het geval en heb je het idee dat je de meeste koffiebonen te bitter vindt? Dan is er gelukkig een oplossing voor dit probleem.

Welke koffiebonen zijn niet bitter?

Aan de ene kant zijn er de koffiebonen van goede merken die over het algemeen niet als bitter worden ervaren. Denk dan aan koffiebonen met niet al te veel cafeïne van bijvoorbeeld Illy of Lavazza.

Vind je zelfs die koffiebonen bitter? Dan kun je altijd nog voor een ‘latte’-variant gaan; koffie met melk. Deze smaken over het algemeen een heel stuk zachter. Maar hoe dan ook begint het altijd met de juiste koffiebonen.

Bekijk daarom het uitgebreide assortiment aan koffiebonen van Koffiepiraat. Wij doen er alles aan om voor iedere koffieliefhebber de ultieme smaken te bieden. Zo ben je in staat om altijd voor de volle 100% te genieten van jouw kopje koffie.